Κανένας εργαζόμενος στη δουλεία χωρίς μέτρα προστασίας!

 Η εργοδοσία της BIC, μπροστά στην απρόσκοπτη κερδοφορία της, επιλέγει την πλήρη αδιαφορία για την υγεία των 1.200 εργαζόμενων της επιχείρησης και των οικογενειών τους. Οι εργάτες συνεχίζουν να εργάζονται στοιβαγμένοι σε μικρές αποστάσεις γύρω από τις μηχανές παραγωγής, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, την ίδια στιγμή που η αύξηση της παραγωγής απαιτεί υπερωρίες και εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας.

Οι πρόσφατες καταγγελίες εργαζομένων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν την επικινδυνότητα της κατάστασης. «Στην παραγωγή δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.), βάζοντας τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε υψηλό κίνδυνο. Η διοίκηση του εργοστασίου όχι μόνο επέλεξε να μην κλείσει το εργοστάσιο, αλλά ταυτόχρονα έβαλε υπερωρίες και αύξησε την παραγωγή! Ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα απολύτως και μας ζητάει να κάνουμε “ψυχραιμία” και “υπομονή”, χωρίς να νοιάζεται στο παραμικρό για τον υψηλό κίνδυνο στον οποίο μας εκθέτει.»

Η εργοδοσία της BIC αδιαφορεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους εργαζόμενους κοντά στη σύνταξη, ακόμη και για όσους δηλώνουν άρρωστοι και με ύποπτα συμπτώματα. «Παρ’ ότι στο εργοστάσιο δουλεύουν πολλοί εργάτες 60 χρόνων και πολλοί άλλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η εταιρεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα… !Τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε για πολλούς συναδέλφους που είναι άρρωστοι και είναι πολύ πιθανό να έχουν κορονοϊό, όμως η διοίκηση δεν αντιδρά ούτε στο ελάχιστο…, εάν δεν ληφθούν αμέσως ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θα κολλήσουμε μαζικά. Και η εταιρεία έχει την αποκλειστική ευθύνη! Εγκληματική ευθύνη!»

Η εργοδοσία της BIC αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των επιλογών της, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Συντηρεί και μεγεθύνει καθημερινά μια τεράστια υγειονομική βόμβα. Ο πολύπαθος Ιταλικός βορράς των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, πληρώνει βαριά τις εγκληματικές επιλογές των εργοδοτών που μπροστά στην κερδοφορία τους άφησαν τους εργαζόμενους απροστάτευτους από τη πανδημία ίωσης. Είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας να σταματήσουν άμεσα τέτοια φαινόμενα στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα μπροστά στην απρόσκοπτη λειτουργία μαζικών εργασιακών χώρων στους οποίους δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας, όπως ακριβώς συμβαίνει στο εργοστάσιο της BIC.

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο θέλουν να κάνουν την κρίση ευκαιρία. Μεταφέρουν το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων, νομοθετούν άγρια αντεργατικά μέτρα, ενώ υπόσχονται ψίχουλα σε όσους χάνουν τις δουλειές τους. Χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων εργασίας, τσάκισμα αδειών, πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η απομόνωση, η «ατομική ευθύνη», το σκυμμένο κεφάλι, και ο φόβος μπροστά στον ιό και την αντεργατική καταιγίδα είναι καταστροφική για όλους, για τώρα και για μετά.

Αναγκαία ατομική και συλλογική ευθύνη ο αγώνας, η αντίσταση και η διεκδίκηση.
Κανένας μόνος απέναντι στην πανδημία. Κανένας εργαζόμενος χωρίς μέτρα προστασίας.

Να μη τους χαριστούμε. Να υπερασπιστούμε τώρα τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Απαιτούμε:

  • Να τηρηθούν άμεσα όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας (απολύμανση, απαραίτητες αποστάσεις).
  • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Πλήρης προστασία των εργαζόμενων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς επιπτώσεις και αλλαγή μισθού.
  • Όχι στις εξοντωτικές συνθήκες και τα εξοντωτικά ωράρια. Όχι στην καταπάτηση του ωραρίου εργασίας.
  • Καμία απώλεια μισθού. Καμία απόλυση. Καμία συρρίκνωση δικαιωμάτων.