Ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης συναδέλφισσας που συμμετείχε στις απεργίες της 8ης και της 16ης Μάρτη ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη !

Tην Παρασκευή 17 Μάρτη o ιδιοκτήτης της εταιρείας “ΚΑΜΠΑΣ Ι.Β. & ΣΙΑ Ε.Ε.”  προέβη εκδικητικά σε απόλυση συναδέλφισσας, έπειτα από τη συμμετοχή της στις 24ωρες απεργίες της 8ης & της 16ης Μάρτη, ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη. Η εργοδοσία έκανε πραγματικότητα τις απειλές της, τις οποίες είχε εκφράσει ήδη από την ανακοίνωση συμμετοχής της συναδέλφισσας, στην απεργία της 8ης Μάρτη, που είχε προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Από την επόμενη κιόλας μέρα η εργοδοσία διαμόρφωσε αρνητικό κλίμα, δυσχεραίνοντας την επικοινωνία ακόμα και πάνω σε θέματα εργασίας, ενώ όλως τυχαίως «ανακαλύφθηκαν» λάθη και παραλείψεις, λόγω απουσίας της κατά τη συμμετοχή της στην απεργία. Η τακτική της τιμωρίας κορυφώθηκε τη Δευτέρα 13/03/2023, όπου η εργοδοσία απαίτησε από τη συναδέλφισσα, να πραγματοποιήσει εργασίες αποξήλωσης οργάνου σε ύψος, επικαλούμενη την έλλειψη τεχνικού προσωπικού, με καλάθι ανύψωσης και χωρίς την προηγούμενη εκπαίδευσή της σε σχετικές εργασίες. Η συναδέλφισσα αρνήθηκε κατηγορηματικά να πραγματοποιήσει τις εν λόγω εργασίες, τόσο λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας όσο και σχετικής εκπαίδευσής της. Παράλληλα το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι στα πλαίσια του εκδικητικού «σωφρονισμού» της συναδέλφισσας, η εργοδοσία δε δίστασε να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική της ακεραιότητα.

Ύστερα και από τη συμμετοχή της στη γενική πανελλαδική απεργία της 16ης Μάρτη, η εργοδοσία κάλεσε τη συνάδελφισσα εκτός της εταιρείας, σε γειτονικό καφέ, για «φιλική συζήτηση», όπου ουσιαστικά της ανακοίνωσε την απόλυση της, επικαλούμενη τη μη ταύτιση με το πνεύμα της εταιρείας. Διευκρινίστηκε δε ότι το πνεύμα της εταιρείας τάσσεται κατά των απεργιών, κατά της εργασίας «με το ρολόι στο χέρι» (δηλαδή εργασία πέραν του ωραρίου), κατά της μη τήρησης εντολών (όπως η αποξήλωση του οργάνου σε ύψος ελλείψει μέτρων ασφαλείας), ενώ παράλληλα «ανακαλύφθηκαν», για πρώτη φορά, μία σειρά παραλήψεις και λάθη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας της στην εν λόγω εταιρεία, κάτι το οποίο δεν είχε διατυπωθεί νωρίτερα, ούτε προκύπτει από σχετικές παρατηρήσεις του εργοδότη.

Η πρακτική της “ΚΑΜΠΑΣ Ι.Β. & ΣΙΑ Ε.Ε.” δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο, αλλά επιβεβαιώνει την εκδικητικότητα της εργοδοσίας απέναντι σε όποια/ον «σηκώνει κεφάλι». Αποτελεί πάγια τακτική των εργοδοτών, που στοχεύει στην επιβολή σιωπητήριου στους χώρους δουλειάς, ακόμα και για ένα έγκλημα όπως αυτό στα Τέμπη, που μετρά 57 νεκρούς. Γνωρίζουν καλά ότι η αμφισβήτηση των εργαζομένων απέναντι στην κρατική πολιτική που εξασφαλίζει με κάθε κόστος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί για το σύνολο της πολιτικής της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, των εξοντωτικών ωραρίων, των ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει !

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών απαιτεί την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης της συναδέλφισσας και καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, να μην ανεχθούν την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας σε κανένα χώρο δουλειάς ! Η εκδικητικότητα της εργοδοσίας θα απαντιέται άμεσα ! Με την οργάνωση μας στο σωματείο παλεύουμε ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων & τις αντεργατικές πρακτικές. Ο οργανωμένος αγώνας θα «σπάσει» στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές και τους εκβιασμούς.