Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι elpe.jpg

Στην απόλυση 4 μηχανικών προχώρησε η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. Οι συνάδελφοι μηχανικοί εργάζονταν στη διεύθυνση μελετών και κατασκευών του ομίλου από 2 μέχρι 12 χρόνια με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε εξωτερικό εργολάβο. Αιφνιδιαστικά, η Διοίκηση του Ομίλου ανακοίνωσε στους συναδέλφους λίγο πριν την εκπνοή του 2020 ότι δε θα προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασής τους. Οι συνάδελφοι παρότι καλύπτουν θέσεις απαραίτητες για την εκτέλεση έργων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας βρέθηκαν στο παρά πέντε χωρίς δουλειά ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση διαδίδει ότι πρόκειται για πλεονάζον προσωπικό.

Αποτελεί πάγια πρακτική του Ομίλου η πρόσληψη εργαζομένων μέσω εργολάβου, γεγονός που έχει κληρονομήσει στην Εταιρεία περισσότερους από 1500 εργαζόμενους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ΕΛΠΕ μέσω τρίτου με απολαβές πολλών ταχυτήτων. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι κρατιούνται σε ομηρεία με διαδοχικές τρίμηνες ή εξάμηνες συμβάσεις και, προφανώς, στερούνται των παροχών που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις για τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι μηχανικοί βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση καθώς στα παραπάνω “προνόμια” προστίθεται η χρήση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών ως μέσου για την “συνεργασία” με τον Όμιλο.

Η απόλυση εργαζομένων σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα από μία επιχείρηση που την τελευταία πενταετία σημειώνει ρεκόρ κερδών και στην οποία το δημόσιο κατέχει το 35% των μετοχών, συνιστά πράξη ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας και κοινωνικής αναλγησίας.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δεν μπορεί να δεχτεί τις απολύσεις των συναδέλφων μηχανικών.

  • Καλούμε τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ να ανακαλέσει τις απολύσεις και να ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των συναδέλφων.
  • Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς που εργάζονται στον Όμιλο με ΔΠΥ και εργολαβικές σχέσεις εργασίας να εγγραφούν στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και να διεκδικήσουν με τη στήριξη του Σωματείου τα δικαιώματά τους.