Η κυβέρνηση και η εργοδοσία του κλάδου με πρόσχημα την υγειονομική κρίση και με όχημα τις ΠΝΠ και το συνολικό πακέτο νέων φιλοεργοδοτικών μέτρων, εντείνει την επίθεση απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν την επισφάλεια, την ανεργία, τη συνεχή απειλή της απόλυσης. Τα πακέτα στήριξης, η αναστολή καταβολής του δώρου Πάσχα, ακόμα και η δίμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές στο διάστημα της καραντίνας, χωρίς μείωση του τζίρου τους, δε φαίνεται να ικανοποίησαν αρκετά τις ορέξεις των εργοδοτών. Όσοι «τυχεροί» έχουν ακόμη δουλειά, υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία με μείωση του μισθού έως και 20% (πρόγραμμα SURE). Την ίδια στιγμή, η ανεργία αγγίζει πλέον τον έναν στους τρεις. Από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέχρι και τις μικρότερες επιχειρήσεις του τεχνικού κλάδου, οι απολύσεις συναδέλφων είναι πλέον καθημερινότητα. Παράλληλα, το καθεστώς της τηλεεργασίας ήρθε για να μείνει ως εργαλείο στο περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Η υποτιθέμενη «αδυναμία» να προσδιοριστεί ο πραγματικός εργάσιμος χρόνος στο σπίτι, κατά το διάστημα της καραντίνας, θέτει διαρκώς τους εργαζόμενους σε διαδικασία διαπραγμάτευσης των δεδουλευμένων τους με βάση τις υπερωρίες, ενώ η περαιτέρω παγίωση του δίνει ευκαιρία για χειροτέρευση των όρων εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εργοδοσία της εταιρείας Althom Engineering EPE επέλεξε να πετάξει στο δρόμο δύο συναδέλφους μας. Οι υπεύθυνοι, επικαλούμενοι αλλαγές στο πλάνο εργασιών της εταιρείας και ενώ ο κύκλος εργασιών δεν έχει σε κανένα βαθμό συρρικνωθεί, απολύουν και μεθοδεύουν επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία της Althom είχε καθυστερήσει την καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών για όλο το 2019 καθώς και προηγούμενων ετών. Η εταιρεία εκμεταλλευόμενη όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των πρόσφατων ΠΝΠ και παλαιότερων νόμων, με την παγίωση της τηλεεργασίας και σε συνδυασμό με την «προσωρινή» – διά στόματος Βρούτση – διάλυση κάθε ελέγχου στην εργασία, επέβαλλε ως καθεστώς, τα ελαστικά ωράρια και τις απλήρωτες υπερωρίες. Αντί να τοποθετήσει τους δύο συναδέλφους σε κάποια από τα τρέχοντα έργα τους έστειλε στην ανεργία. Ένας συνάδελφος μάλιστα δεν κατοχυρώνει δικαίωμα αποζημίωσης μόνο για 20 μέρες (!!!).

Καταγγέλλουμε την εταιρεία Althom Engineering EPE για τις καταχρηστικές απολύσεις και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων και δηλώνουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους! Αυτές οι μεθοδεύσεις από πλευράς εργοδοτών δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η πανδημία αφορμή για απολύσεις και εκμετάλλευση στον κλάδο. Κυβέρνηση και εργοδότες επιχειρούν να θωρακιστούν προκειμένου να περάσουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζαν καιρό τώρα: Ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους θα σταθούν εμπόδιο σε τέτοιες επιδιώξεις.

 Κάτω από την πίεση που άσκησε επανειλημμένα το Σωματείο και οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία της Althom προχώρησε στη διευθέτηση των υπερωριών στο σύνολό τους, μιας και αρχικά παρά τις δεσμεύσεις αυτό είχε γίνει μόνο για το 2019 και όχι για όλα τα τεχνικά τμήματα της εταιρείας.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου να μην συναινέσουν σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Μιλάμε με τους συναδέλφους μας και δρούμε συλλογικά. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Καταγγέλλουμε στο Σωματείο, άμεσα, κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Γραφόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, να μην μοιραστούμε τις ζημιές τους!

 Απαιτούμε άμεσα:

  • Ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων από την εργοδοσία της Althom. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της εργοδοσίας.
  • Καμία απόλυση. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της εργοδοσίας.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση, δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά το κεφάλαιο:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο που να κατοχυρώνει ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Νομοθετική Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων & διατάξεων, συμπεριλαμβανομένων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον κατώτερο μισθό.
  • Ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας και μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παράρτημα Πάτρας