Με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν ενεργοποιήσει όλο το αντιδραστικό τους οπλοστάσιο απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Οι ΠΝΠ ακολουθούν η μία την άλλη με στόχο την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος με πρόσχημα τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, προσφέροντας έτσι ιδανικές συνθήκες στους εργοδότες ώστε να αυθαιρετούν και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους. Μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες προς το σωματείο για σωρεία εργοδοτικών αυθαιρεσιών: «αναστολή συμβάσεων» όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για επιβολή «απλήρωτης» εργασίας, επιβολή άδειας «άνευ αποδοχών» και υποχρεωτική χρήση ετήσιας άδειας, απολύσεις και εργασία χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας.

Εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η εργοδοσία της εταιρείας ΜΑΝ Energy Solutions Hellas Ltd, άσκησε σοβαρές πιέσεις στους εργαζόμενους να προχωρήσουν «οικειοθελώς» σε χρήση της κανονικής ετήσιας άδειας τους για το διάστημα που είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράνομο και αυθαίρετο. Η άδεια που προβλέπει η νομοθεσία είναι εργασιακό δικαίωμα και ασκείται μόνο μετά από την εκδήλωση της ελεύθερης βούλησης του εργαζομένου καθώς προορίζεται για την ανάπαυσή του. Οποιαδήποτε τυχόν κατάτμηση των συνολικών ημερών αδείας πρέπει να προκύπτει από την οργάνωση της εργασίας και τον σχετικό προγραμματισμό και όχι για να αντιμετωπιστεί κάποιο γεγονός ανωτέρας βίας όπως η κατάσταση με την πανδημία και τον πρόσκαιρο περιορισμό της  οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραπάνω απαίτηση έρχεται σε συνέχεια εφαρμογής τηλε-εργασίας με ταυτόχρονη εντατικοποίηση και υπόνοιες ότι εάν η παραγωγικότητα δεν αυξηθεί θα υπάρξει μείωση του προσωπικού. Ο εκβιασμός της εργοδοσίας για την επιλογή του «μικρότερου κακού» (χορήγηση υποχρεωτικών κανονικών αδειών) δεν θα αποτρέψει το «μεγαλύτερο», διότι κατεύθυνση από την κεντρική διεύθυνση του ομίλου είναι η εκμετάλλευση των διευκολύνσεων που δίνουν οι κυβερνήσεις προς στις επιχειρήσεις αυτήν την περίοδο, άρα στις επιλογές της υπάρχουν και όλα όσα προβλέπουν οι τελευταίες ΠΝΠ ( εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.).

Καταγγέλλουμε την εταιρεία ΜΑΝ Energy Solutions Hellas Ltd για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων και δηλώνουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους! Αυτές οι μεθοδεύσεις από πλευράς εργοδοτών δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η πανδημία αφορμή για απολύσεις και εκμετάλλευση στον κλάδο. Οι εργοδότες επιχειρούν να θωρακιστούν προκειμένου να περάσουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζαν καιρό τώρα: Ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους θα σταθούν εμπόδιο σε τέτοιες επιδιώξεις.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου να μην συναινέσουν σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Μιλάμε με τους συναδέλφους μας και δρούμε συλλογικά. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Καταγγέλλουμε στο Σωματείο, άμεσα, κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Γραφόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Απαιτούμε από την εργοδοσία της ΜΑΝ Energy Solutions να σταματήσει τώρα τον εκβιασμό! Να μην σπαταληθεί καμία μέρα από την άδεια των εργαζομένων για την εξυπηρέτηση των μεθοδεύσεων της εταιρείας.

Κανένας συνάδελφος μόνος του απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία!

Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχύρωση μισθών και αδειών, καμία απόλυση, κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ, να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.