Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επειδή πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου» στις 18 Ιουλίου 2023.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δημοσίευμα στα ΝΕΑ, υπογραφόμενο από τον Γ. Παπαχρήστο, η Λίνα Μενδώνη καλούσε τα μέλη του Συλλόγου να εξηγήσουν «εντός 2 ημερών» γιατί παραχώρησαν τον κήπο του κτιρίου του ΣΕΑ για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Λίγες μέρες αργότερα, εν μέσω Αυγούστου, αποφασίζεται η έξωση. Το κτίριο αυτό παραχωρημένο από το 1982 – επί Μ. Μερκούρη- έχει χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή των κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθωπιστικών  σκοπών του συλλόγου. Η επίμαχη εκδήλωση, μάλιστα, έγινε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του.

Είναι προφανές ότι η  απόφαση αυτή συνιστά πράξη λογοκρισίας, επίδειξη ισχύος και μνημείο αυταρχισμού. Αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα κριτικής και στην ελευθερία της πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης. Σε αυτήν αναγράφεται: «Έτι επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου (…) αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής“.Επομένως, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ή οι επιστημονικοί φορείς πρέπει να μην αφορά περιστατικό με πολιτικές διαστάσεις και να μην λαμβάνει θέση που δεν εγκρίνει η κυβέρνηση… Φαίνεται ότι όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο και αυτή είναι η αληθινή αιτία της έξωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη, επέλεξε να «ξεκαθαρίσει λογαριασμούς» επιτιθέμενη  στο Σύλλογο Αρχαιολόγων, ο οποίος συγκρούστηκε μαζί της σε πλήθος θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. Η αντίσταση στην επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η αναζήτηση δικαιοσύνης και ευθυνών για τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά δεν αρέσουν στην υπουργό πολιτισμού.

Στηρίζουμε τον ΣΕΑ και σε αυτή την μάχη του, εναντίον  της κυβέρνησης που για λογαριασμό του κεφαλαίου, της ΕΕ & του ΝΑΤΟ, πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο, επιτρέπει σε ναζί να μπαίνουν ανενόχλητοι και να δολοφονούν στην Ν.Φιλαδέλφεια, αφήνει να καίγονται τα δάση, να τινάζονται στον αέρα  αποθήκες πυρομαχικών στην Αγχίαλο αλλά με μεγάλο ζήλο ψηφίζει ρυθμίσεις για 16ωρη εργασία και ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Απαιτούμε να ανακληθεί αμέσως η έξωση του ΣΕΑ από το κτίριο του στην Ερμού.

Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα σωματεία!

Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!