Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφου – μέλους του σωματείου  και προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων από την εταιρεία «Ι. Δροσερός και ΣΙΑ Ο.Ε.», εταιρεία πυροσβετικών μέσων, έπειτα από 12 χρόνια συνεχούς εργασίας..

Ο συνάδελφος εντάχθηκε στο καθεστώς αναστολής σύμβασης απ’ τον εργοδότη αμέσως μόλις του δήλωσε ότι έχει πρόβλημα υγείας που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, την περίοδο από 18/12/2020 έως 28/02/2021. Στη συνέχεια υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να λάβει για περίπου ένα μήνα αναρρωτική άδεια. Κατά την επιστροφή του στην εργασία στις 04/04/2021 ο εργοδότης τον έθεσε εκ νέου και παρά τη θέλησή του σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από τις 12/04/2021 μέχρι και τις 10/05/2021.

Επιστρέφοντας εργάστηκε μέχρι την Τετάρτη 02/06/2021 οπότε του ανακοινώθηκε η απόλυση του λόγω «οικονομικών δυσκολιών» που διαμορφώθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Η εταιρεία επικαλείται οικονομική δυσπραγία για να αντικαταστήσει τον εργαζόμενο με κάποιο φθηνότερο που δε θα διεκδικεί τα δικαιώματά του. Προφανώς η εργοδοσία δεν ενδιαφέρθηκε για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδήγησε μονομερώς τον συνάδελφο και την οικογένεια του την περίοδο που καλούνταν να επιβιώσει με το επίδομα των 534€, αγνοώντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις που έχουν οι οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ, οι οποίες πολλαπλασιάζονται από την παντελή έλλειψη της κρατικής πρόνοιας, αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις.

Παράλληλα ο συνάδελφος διεκδικούσε το τελευταίο διάστημα να λάβει τις μέρες ειδικής άδειας που προβλέπονται για τους γονείς ΑμεΑ, ενώ σταθερά διεκδικούσε την τήρηση ωραρίου, τα υπόλοιπα δικαιώματά του και συμμετείχε σε κάθε απεργία του Σωματείου.

Η συμπεριφορά του εργοδότη κατόπιν της απόλυσης είναι χαρακτηριστική. Απάντησε με εξώδικο με το οποίο δεν αρκείται στην κοινοποίηση της απόλυσης αλλά επιπλέον απειλεί με νομικές ενέργειες τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων που ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με την εργοδοσία ζητώντας εξηγήσεις για την καταχρηστική απόλυση.

Είναι φανερό ότι η εργοδοσία αξιοποιεί την περίοδο για να ξεμπερδεύει με εργαζόμενους με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, που συνέχισαν να έχουν φωνή, να διεκδικούν και να συμμετέχουν ενεργά στο εργατικό και στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα, αξιοποιώντας την πανδημία και την ελευθερία που της παρέχουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης γενικότερα.

Φαίνεται ποια είναι η συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους τώρα που ολοκληρώνονται τα προγράμματα συγκράτησης των απολύσεων και επιδότησης των εργοδοτών. Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία αξιοποιώντας την πανδημία θα κλιμακωθεί εάν στο νομικό οπλοστάσιο προστεθεί και ο νόμος – έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου & των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Απαιτούμε :

  • Να επαναπροσληφθεί ο συνάδελφος στην εταιρεία «Ι. Δροσερός και ΣΙΑ Ο.Ε.» με το καθεστώς που εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια
  • Προστασία των αναπήρων συναδέλφων και των γονέων παιδιών ΑμεΑ από τις απολύσεις

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων στο Υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 4 Ιούνη στις 17:30  για να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου, υπόλοιπων αναπήρων και χρονίως πασχόντων, αλλά και γονέων ΑμεΑ που απολύθηκαν αυτό το διάστημα.