Τις τελευταίες βδομάδες νομοθετούνται με ΠΝΠ μέτρα για τον κορωνοϊό. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο. Στοχεύουν στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα «σπασμένα» της επιδημίας (αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, δόσεων στην εφορία, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το μέτρο των 800 ευρω για ενάμιση μήνα αντιστοιχεί σε απολαβές με βάση των κατώτατο μισθό που δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για τη δημόσια υγεία με μόνιμες προσλήψεις, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, δίνει εκατομμύρια ευρώ σε καμπάνιες στα ΜΜΕ, σε ιδιωτικές κλινικές και επιχειρήσεις και επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζόμενων [βλ. 50% περικοπή μισθών]. Συνολικά τα μέτρα δεν έχουν καμία πρόβλεψη για τους.τις εργαζόμενους/ες και τα πιο φτωχά και ευπαθή κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

Συγκεκριμένα οι άνεργοι/ες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία [μόνο το μήνα Μάρτιο 40.000 νέες απολύσεις], βρίσκονται αυτή την περίοδο σε τεράστιο αδιέξοδο με το επίδομα ανεργίας να μη φτάνει ούτε για τα βασικά, αλλά και με μεγάλο κομμάτι τους να μη το δικαιούται καν. Ανάμεσα σε αυτούς και οι εργαζόμενες/οι μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 που εργάζονται σε φορείς του δημοσίου και Υπουργεία. Μάλιστα, πολλοί/ες από τους εργαζόμενους του προγράμματος ανήκουν στον κλάδο των τεχνικών. Οι εργαζόμενες/οι του προγράμματος αυτού εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου [ένα έτος] και οι συμβάσεις τους έχουν ήδη ξεκινήσει να λήγουν από τον Ιανουάριο. Όμως, η μη ανανέωση σύμβασης δε συνεπάγεται απόλυση για το κράτος, επομένως δε δικαιούνται αποζημίωση. Ταυτόχρονα, λόγω των ασφυκτικών όρων και προϋποθέσεων του ταμείου ανεργίας παρά τον ένα χρόνο εργασίας τους δε δικαιούνται τη λήψη του επιδόματος εάν δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν ξανά, ώστε να μπορούν να συμπληρώσουν 80 και 80 ένσημα -τουλάχιστον- σε δύο διαφορετικά έτη πριν την απόλυση με τους δύο τελευταίους μήνες εργασίας να μη μετράνε καν σαν ένσημα.

Οι εργαζόμενες/οι του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ βρίσκονται εδώ και μήνες σε κινητοποιήσεις για την ανανέωση των συμβάσεών τους, καθώς στους φορείς και τα Υπουργεία όπου εργάζονται καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κυβέρνηση πριν την κρίση του κορωνοϊού επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους πως ανανέωση δε θα γίνει, άλλωστε ο στόχος είναι να τονώσουν τον ιδιωτικό τομέα και όχι το δημόσιο, παρά τις περίπου 400.000 κενές θέσεις θέσεις και την υπολειτουργία, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού πολλών υπηρεσιών.

Η πλήρης απαξίωση του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων του, οι ιδιωτικοποίησεις, η στόχευση στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών, αποτελεί πολιτική τόσο της τωρινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε απόλυτη σύμπλευση με τις επιταγές της ΕΕ. Αυτή η πολιτική αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο εν μέσω πανδημίας ως καταστροφική και εγκληματική. Αποτελεί κεντρική κατεύθυνση σε όλη την ΕΕ και έχει οδηγήσει σήμερα σε μια δημόσια υγεία υπό κατάρρευση και σε χιλιάδες θανάτους όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, αλλά και προηγουμένως με χιλιάδες ζωές να χάνονται λόγω των ανεπαρκειών [υποστελέχωση, μη χρηματοδότηση] του δημόσιου συστήματος υγείας. Σήμερα, επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο πως οι πολιτικές που βάζουν τα κέρδη των ιδιωτών πάνω από το κοινωνικό σύνολο μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικούς θανάτους, επιδείνωση της υγείας και της ζωής των πολιτών.

Ακόμη όμως και τώρα, κι ενώ έχουν γίνει πασιφανή τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους, αλλά δε τους εντάσσει σε κανένα μέτρο στήριξης, ούτε καν στο επίδομα ανεργίας. Τραγική ειρωνία πως ανάμεσα στους 3.650 που εργάζονται ή εργαζόταν μέσω αυτού του προγράμματος βρίσκονται 650 εργαζόμενοι/ες στον τομέα της Υγείας.

Σε αντίστοιχο αδιέξοδο βρίσκεται κάθε εργαζόμενος/η του οποίου η σύμβαση λήγει ή έχει λήξει, με αποτέλεσμα να είναι παντελώς αόρατες/οι για το κράτος και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ούτε καν την πενιχρή ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας, όπως περιγράφηκε και παραπάνω. Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και όσες/οι δε συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις του ταμείου.

Η κυβέρνηση περιθωριοποιεί και φτωχοποιεί τα πιο ευάλωτα κομμάτια της εργατικής τάξης. Όμως τα σωματεία και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να της το επιτρέψουν!

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

 Την υγειονομική κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο, όχι ο λαός και οι εργαζόμενοι

Απαιτούμε:

-Άμεση ανανέωση των συμβάσεων και μονιμοποίηση των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 σε Υπουργεία και δημόσιους φορείς. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλες/ους τους απολυμένους μέσω του προγράμματος χωρίς προϋποθέσεις, μέχρις ότου ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Να ενταχθούν όλες/οι οι απολυμένοι του προγράμματος στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

-Άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση. 

-Να δοθεί εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας σε όλες/ους τους ανέργους. Να δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση λόγω κορονοϊού σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες. Να δοθεί αποζημίωση απόλυσης σε όλους τους εργαζόμενους που λήγει η σύμβασή τους. Να ενταχθούν όλες/οι οι εργαζόμενες/οι των οποίων έληξε η σύμβαση στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

– Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία νερό, φυσικό αέριο. Να μη γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση.

-Πάταξη της αισχροκέρδειας σε όλα τα ενδεικνυόμενα μέσα προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν στον πληθυσμό.