Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει

Σε δίκη οδηγείται η αλληλεγγύη των εργαζομένων μετά από μήνυση ενός εργοδότη, τον οποίο τα δικαστήρια επανειλημμένα έχουν καταδικάσει για τη στάση του απέναντι σε εργαζόμενη.

 Το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δικάζεται στις 7/1/2021 στην Αθήνα μετά από μήνυση του Ηρακλή Μπάμζα, ο οποίος σαν εργοδότης της Vresnet είχε απολύσει το 2018 παράνομα την έγκυο 7 μηνών τότε Αριστέα Μιχαλακάκου. Στο κύμα συμπαράστασης στην άδικα απολυμένη Α. Μιχαλακάκου από σωματεία, παρατάξεις και φορείς του εργατικού κινήματος απάντησε με βροχή μηνύσεων.

Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της, είχε δηλώσει τη συμπαράσταση της στην Α. Μιχαλακάκου και κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική των μηνύσεων σε όσους πήραν θέση αλληλεγγύης. Μετά από νέα μήνυση του Μπάμζα είδαμε μια πρωτοφανή κινητοποίηση αστυνομίας και δικαστικών μηχανισμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να συλληφθούν και να βρεθούν στο αυτόφωρο τα μέλη του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Την απαράδεκτη δίωξη ενάντια στην αλληλεγγύη των εργαζομένων, τη συνδικαλιστική δράση και την ελευθερία έκφρασης είχαν καταδικάσει η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ, σωματεία, φορείς και κόμματα.

Σε εποχή που τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζόμενων αναιρούνται, υπονομεύονται και παραβιάζονται, η δράση των σωματείων και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Γι’ αυτό και στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών, τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει με πολύπλευρο τρόπο στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των εργαζόμενων να οργανώνονται, να κινητοποιούνται, να δρουν και να απεργούν:με αντισυνδικαλιστικούς νόμους για τον περιορισμό μέχρι και την απαγόρευση  της απεργίας, τον κρατικό –εργοδοτικό έλεγχο των μητρώων των σωματείων, την παράκαμψη των Γενικών Συνελεύσεων ως ανώτατου οργάνου αποφάσεων και τη θέσπιση ελεγχόμενων ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, την απαγόρευση της παρουσίας συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς, με προπαγάνδα σε ΜΜΕ, και άσκηση εργοδοτικής τρομοκρατίας. Καθόλου τυχαίο για την εποχή μας το γεγονός ότι βασικός στόχος της δράσης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής ήταν η αντισυνδικαλιστική τρομοκρατία και το χτύπημα των σωματείων, όπως έδειξε η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Άλλωστε καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν πήρε ποτέ νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία και την αποποινικοποίηση της συνδικαλιστικής έκφρασης άποψης.

Είναι αντιδημοκρατική και αντεργατική πρόκληση να διώκεται η αλληλεγγύη σε μια εργαζόμενη που δικαιώθηκε από έναν εργοδότη που καταδικάστηκε. Στο πρόσωπο των συναδέλφων που αποτελούσαν το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης το 2018 δικάζεται το ίδιο το σωματείο και η συνδικαλιστική ελευθερία.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε δίωξη και να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι 9 συνάδελφοι του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης το 2018

Καλούμε τα σωματεία, κάθε φορέα του εργατικού κινήματος, κάθε εργαζόμενο να σταθούν δίπλα στην Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.