Προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 11:00 π.μ.

 Μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στα πετρέλαια της Καβάλας, στην COSCO,

εκατοντάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και άλλους φορείς

Βγαίνουμε μπροστά για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα, προστασία της υγείας, αύξηση του εισοδήματος

Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ένα μισθό που συρρικνώθηκε έως και 30% στη διάρκεια της κρίσης, μια δεκαετία ολόκληρη, ενώ αυξάνονται τα 10ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες. Ένα μισθό που σήμερα εξανεμίζεται απ’ την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα βασικά είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης. Ο πληθωρισμός (στο +6,2%) υποτιμά καθημερινά το διαθέσιμο εισόδημα μας που ροκανίζει ταυτόχρονα η κρατική φοροληστεία των έμμεσων και των άδικων άμεσων φόρων.

Δεν θα πειθαρχήσουμε στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που από 1η Φλεβάρη επιβάλλει τον «ηλεκτρονικό» έλεγχο του κράτους και της εργοδοσίας στα σωματεία για να περιορίσει τη συλλογική οργάνωση και τον αγώνα μας.

Δεν αποδεχόμαστε την απουσία ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τους αποκλεισμένους από νοσοκομεία και ιατρικές εξετάσεις με άλλα προβλήματα υγείας.

Δεν θα συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της αντεργατικής νομοθεσίας των ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ, κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ, περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία, απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων και επέκταση του εργάσιμου χρόνου που συμπληρώθηκε απ’ το νόμο Χατζηδάκη.

Είναι ανάγκη να ορθώσουμε το δικό μας μέτωπο αντίστασης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, εργοδοτών και ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας, με τα σωματεία τους μπροστά, την ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα, την πλατιά αλληλεγγύη, δείχνουν ότι κανένας νόμος δε μπορεί να καταργήσει τις απεργίες, να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, το λαϊκό αγώνα.

Γνωρίζουμε πλέον ότι την περιβόητη ανάπτυξη, για την οποία μας κάλεσαν να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας και να δεχτούμε τις απώλειες, θα την πληρώσουμε πάλι εμείς, όπως και την «πράσινη μετάβαση». Πληρώνουμε πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα για εγγυημένα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, που φέρνει ενεργειακή φτώχεια για την πλειοψηφία.

Τα δις Ευρώ απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις έχουν αποδέκτες τους ομίλους. Τα πακέτα αυτά, όπως και τη χρηματοδότηση της «επεκτατικής» πολιτικής, θα κληθούμε να πληρώσουμε ξανά εμείς με νέες περικοπές και φόρους για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του χρέους.  Η κερδοφορία των ομίλων απαιτεί μόνιμη συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων.

 Σύγκρουση με την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας για τα κέρδη τους

Απέναντι στο μέγεθος της επίθεσης, τις αυταπάτες για λύση χωρίς σύγκρουση, μόνη διέξοδος ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Δημιουργούμε εστίες αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά. Με αγωνιστικό συντονισμό, συνένωση των αγώνων και με απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Τη μάχη δε θα τη δώσει για εμάς η εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχει γυρίσει την πλάτη στους αγώνες των εργαζόμενων.

 

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

–      Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

–      Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός ή ΔΠΥ κ.λπ.) Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.

–      Μείωση του χρόνου εργασίας 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.

–      Απειθαρχία για “να μείνει στα χαρτιά” και να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη.

–      Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

–      Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

–      Κρατική χρηματοδότηση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

–      Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

–      Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

–      Όχι στις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ & Καβάλα Όιλ.

–      Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

–      Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.

–      Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

–      Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Κρατική πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη.