Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο εξευγενισμός και η τουριστικοποίηση των Εξαρχείων και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός. Γίνεται για συγκεκριμένους οικονομικούς και ιδεολογικούς λόγους,  με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά:  η τοποθέτηση του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, η ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η επιχειρούμενη ανάπλαση της οδού Τοσίτσα, ο «μεγάλος περίπατος», η μεταφορά μεγάλων υπουργείων και οργανισμών από το κέντρο στο λεγόμενο «κυβερνητικό πάρκο» της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, η προσπάθεια για εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, η περίφραξη Φιλοπάππου, η βίαιη απομάκρυνση μεταναστρ(ι)ών από τον Ελαιώνα και πολλά ακόμα.

Μέσω τέτοιων έργων επιχειρούν συνειδητά την καταστροφή του μεικτού και πολυλειτουργικού χαρακτήρα του κέντρου της πόλης μέσω της απόδοσής του αποκλειστικά στους επισκέπτες και τους τουρίστες και στις χρήσεις γης που τους εξυπηρετούν.  Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου γίνεται τόπος κατανάλωσης και κερδοφορίας. Ένα επιχειρηματικό πάρκο βιτρίνας, κατάλληλο για τουρίστες και επιχειρηματικές business με ευέλικτες, επισφαλείς και χαμηλόμισθες σχέσεις εργασίας. Η αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση συντελείται ήδη με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και των ενοικίων που προκλήθηκαν από την αχαλίνωτη επέλαση της βραχυχρόνια μίσθωσης (AirBNB). Η εικόνα της πόλης που αναδύεται είναι πιο δυσλειτουργική, πιο άνιση και πιο ταξικά πολωμένη.

Ταυτόχρονα, αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της αστικής τάξης, των εκφραστών της να ξεριζώσει την πολιτική ανυπακοή, τη συλλογική δράση στους ελεύθερους και δημόσιους χώρους, την ριζοσπαστική πολιτιστική ταυτότητα. Ειδικά για τα Εξάρχεια, πρόκειται για μια γειτονιά συνδεδεμένη με εβληματικούς σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας του λαού, από τα Δεκεμβριανά και την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και το Δεκέμβρη του ’08,  η οποία ταυτόχρονα αποτελεί στο σήμερα «έδρα» συλλογικοτήτων και εργατικών σωματείων. Η αναπαράσταση αυτή είναι επικίνδυνη για το κράτος και τις κυβερνήσεις του και  γι’ αυτό πρέπει να ξεριζωθεί και να αντικατασταθεί από κάτι άλλο λιγότερο «επικίνδυνο» απέναντι στο δόγμα «ΝΟΜΟΣ-ΤΑΞΗ-ΚΕΡΔΟΣ» που κράτος και Κυβέρνηση ευαγγελίζονται.

Καταγγέλουμε την αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί στην περιοχή με πάνοπλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ σε καθημερινή βάση που συλλαμβάνουν αναίτια, ληστεύουν και παρενοχλούν, ενώ δεν επιτρέπουν την είσοδο συνδικαλιστών στα εργοτάξια! Καταγγέλουμε τις συνθήκες εργασίες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται συνάδελφοι μηχανικοί. Δε μπορούμε να εργαζόμαστε κόντρα στα συμφέροντα και τη λαϊκή βούληση των κατοίκων της περιοχής, κάτω από την απειλή του οπλισμού της αστυνομίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε τις μέχρι τώρα συλλογικές δράσεις των κατοίκων. Η αντιδραστική επίθεση κεφαλαίου-«επενδυτών»-κυβέρνησης στο πεδίο της πόλης πρέπει να σταματήσει!

Τέρμα στην αχαλίνωτη καπιταλιστική κερδοφορία στην πόλη. Άμεσα ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι στις υπηρεσίες της κοινωνίας, για περισσότερο πράσινο σε κάθε γειτονιά, για δημοτικές, κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες πρασίνου. Για πλατείες και γειτονιές ελεύθερες χωρίς διαρκή αστυνόμευση.

Με τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος και των αγώνων για δημόσιους και ελεύθερους χώρους στις γειτονιές βάζουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια!

  • Όχι στον σταθμό του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Ο σταθμός θα καταστρέψει έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας και τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας το πράσινο θα θυσιαστεί για τα έργα του μετρό. Να αποδοθεί άμεσα η πλατεία πίσω στο κοινό!
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο της Αθήνας. Μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, όχι στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας
  • Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμεντώματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό
  • Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές
  • Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και της ελεύθερης πολιτικής και κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας
  • Περιορισμός στη δημιουργία ξενοδοχείων-μέτρα για δραστικό περιορισμό του airbnb.
  • Να μην ασκηθεί καμία δίωξη στους συλληφθέντες στις 23/09 στην πλατεία Εξαρχείων που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση του αγάλματος της πλατείας, ανάμεσά τους και μέλος του ΣΜΤ. Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.