Μαζική κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 03/02 έξω από την εταιρεία Green Properties ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις  της εταιρείας σε μισθωτούς μηχανικούς που τόλμησαν να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους.  Στην κινητοποίηση έδωσαν δυναμικό παρόν τόσο τα μέλη του σωματείου, όσο και μια σειρά από αλληλέγγυα σωματεία, εργατικές κινήσεις καθώς και συλλογικότητες γειτονιάς, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλλιθέας, όπου βρίσκεται η έδρα της Green Properties. Για ακόμη μία φορά, η εργοδοσία είχε φροντίσει για την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ενώ για να εξασφαλίσει  ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας δε θα έρθουν σε επαφή με τους συγκεντρωμένους και τον κίνδυνο να «μολυνθούν» από το μικρόβιο της συλλογικής διεκδίκησης,  έδωσε οδηγία για λήξη του ωραρίου νωρίτερα (!).

Το πρωί της ίδιας μέρας είχε προηγηθεί συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον πρόεδρο του Σωματείου και ένα ακόμα μέλος μας, για πρώτη φορά μετά από τις επανειλημμένες προσπάθειές μας για επικοινωνία εδώ και πάνω από ένα έτος, στις οποίες η εταιρεία απαντούσε αρνητικά.

Η απαράδεκτη  δήλωση της εταιρείας, που έγινε στην εν λόγω συνάντηση, ότι δήθεν δεν απέλυσε εργαζόμενους/ες, αλλά ότι απλώς «έληξαν  συμβάσεις έργου ανεξαρτήτων υπηρεσιών με ελεύθερους επαγγελματίες», αποτελεί την πιο κυνική απόδειξη ότι η εργοδοσία του κλάδου εκμεταλλεύεται το ΔΠΥ στα πλαίσια μίας εργασιακής «ζούγκλας» όπου όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες θεωρούνται αναλώσιμοι  και  μπορούν να απολύονται ανά πάσα στιγμή.  Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι ανάμεσά στους απολυμένους είναι και μητέρες με μικρά παιδιά, οι οποίες μάλιστα μόλις πριν κάποιους μήνες εξαναγκάστηκαν σε αλλαγή από σύμβαση εργασίας σε εργασία με ΔΠΥ. Η εταιρεία μάλιστα απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Σωματείου γιατί οι κατηγορίες περί εκδικητικών απολύσεων «είναι ψευδείς».

Η πρωτοφανής για τα δεδομένα του κλάδου ταυτόχρονη απόλυση 11 εργαζόμενων σηματοδοτεί την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση της εν λόγω εταιρείας να απολύει ή να εξωθεί σε παραίτηση όποιον/α απεργεί ή διεκδικεί τα αυτονόητα.  Ωστόσο η διοίκηση της Green Properties, λαμβάνοντας υπόψιν την άμεση παρέμβαση του Σωματείου και το ήδη μεγάλο κύμα καταδίκης της, προέβη σε μία κίνηση τακτικισμού, επαναπροσλαμβάνοντας δύο συναδέλφισσες με τους ισχύοντες όρους εργασίας. Η κίνηση της από τη μία αποσκοπεί στη διάσπαση των απολυμένων, από την άλλη αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί της περί εσωτερικής αναδιάρθρωσης, με προώθηση δήθεν του μοντέλου εξωτερικής συνεργασίας, είναι απλά υποκριτικοί.

Καλούμε όλους τους/ις εργαζόμενους/ες να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκράτηση της εργοδοσίας για ατομική διαπραγμάτευση!  Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα νόμο Χατζηδάκη και σε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, να καταργήσουν το δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση!

Ο αγώνας για την ακύρωση των απολύσεων της Green Properties, αποτελεί σταθμό για κάθε εργαζόμενο/η στον κλάδο!  Για την αποτροπή ανάλογων πρακτικών σε κάθε αντίστοιχο κάτεργο, για την υπογραφήκλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα, για  ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους, για προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δώρα και επιδόματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, μέχρι:

  • Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις!
  • Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων της GREEN PROPERTIES