Προς το ΔΣ του ΕΚΑ και τα Σωματεία Μέλη του ΕΚΑ

Αίτημα του ΔΣ του ΣΜΤ για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8 Μάρτη

Και η φετινή 8η Μάρτη, η παγκόσμια μέρα των γυναικών, μας βρίσκει εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει επιφέρει μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωή μας, όπως και η περσινή.

Στην Ελλάδα, η περσινή 8η Μάρτη μας βρήκε εν μέσω ενός συγκλονιστικού κινήματος #metoo, με εκατοντάδες γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, μετά τον δρόμο που άνοιξε η καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου. Ενώ οι καταγγελίες συνεχίζονται, το 2021  ζήσαμε τουλάχιστον 17 γυναικοκτονίες, την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Από πέρσι μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στη δημόσια σφαίρα ένας βιασμός εργαζόμενης καθαρίστριας στα Πετράλωνα εν ώρα εργασίας, ένα κύκλωμα καταναγκαστικής πορνείας (trafficking) από αστυνομικούς, την απόπειρα συγκάλυψης του βιασμού μιας νεαρής γυναίκας στη Θεσσαλονίκη και πολλά ακόμα.

Η κυβέρνηση από την άλλη μεριά, μέσα σε ένα χρόνο, ψήφισε ένα μισογύνικο οικογενειακό δίκαιο, προσπάθησε να διοργανώσει ένα συνέδριο ενάντια στις εκτρώσεις και παραλίγο να εισάγει στα σχολεία αντιδραστικά μαθήματα (πάλι ενάντια στις εκτρώσεις και τη γυναικεία χειραφέτηση).

Παράλληλα, οι διαχωριστικές γραμμές στους χώρους εργασίας συνεχίζουν να είναι ξεκάθαρες με τις γυναίκες να υποαμείβονται με μέση απόκλιση ετήσιων αποδοχών 20,6 % ενώ η διαφορά του ποσοστού της ανεργίας ανδρών και γυναικών ανήλθε, τον Δεκέμβριο 2020, σε 6,7 μονάδες και ήταν η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι αριθμοί βέβαια έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν την σκληρή πραγματικότητα που πολλές γυναίκες έχουν βιώσει με απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, με παρενοχλήσεις και μια σειρά από συστηματικές διακρίσεις στους εργασιακούς χώρους λόγω φύλου.

Καλέσαμε και πέρσι, ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ,τη διοίκηση του ΕΚΑ και τα σωματεία-μέλη του ΕΚΑ, να λάβουν απόφαση για 24ωρη απεργία και διαδήλωση στις 8 Μάρτη, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ακριβώς, γιατί η απάντηση και η λύση απέναντι στην καταπίεση και τη βία κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς πρέπει να είναι συλλογική για να είναι αποτελεσματική.  Γιατί το εργατικό κίνημα οφείλει να πάρει θέση. Δυστυχώς, πέρσι δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας, ωστόσο καλούμε και φέτος τη διοίκηση του ΕΚΑ να σταθεί στο ύψος των καιρών.

Στόχος μας είναι η 8η Μάρτη 2022 να αποτελέσει έναν απεργιακό σταθμό στην πάλη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα ενάντια στην γυναικεία εκμετάλλευση και στις έμφυλες διακρίσεις. Επιδιώκουμε, πλάι στα αιτήματα του εργατικού κινήματος, να αναδείξουμε τα αιτήματα των γυναικών για ισότητα και απελευθέρωση, ενάντια στην έμφυλη βία και την παρενόχληση στην εργασία ή οπουδήποτε αλλού, για ίση αμοιβή και σταθερή εργασία.