Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

 Όχι στις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής δράσης

Να καταργηθεί το άρθρο 12 της ΠΝΠ 20.03.2020 που απαγορεύει την απεργία

 Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιχειρεί να μετατρέψει, για άλλη μια φορά, μια κρίση σε ευκαιρία. Κατασκευάζοντας έναν “ακήρυχτο πόλεμο” φιλοδοξεί να περάσει μια σειρά μέτρων τα οποία επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό συσχετισμό δύναμης, αναμένοντας ότι δεν θα αντιδράσει κανείς, στο όνομα της αντιμετώπισης του «αόρατου εχθρού».

Υπάρχουν όμως μέτρα που λαμβάνονται που εκτός από κατάφωρα άδικα και ταξικά, είναι επιπλέον και προκλητικά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς σε ποια συγκυρία λαμβάνονται. Τέτοιο είναι και το μέτρο του άρθρου 12 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2020, με το οποίο αναστέλλεται η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσου αντιμετώπισης των απεργιών.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία επέτρεπε την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών για επείγουσες κοινωνικές ανάγκες, αλλά όχι για την αντιμετώπιση απεργιών, όπως είχε χρησιμοποιηθεί τα μνημονιακά χρόνια (για παράδειγμα απέναντι στους απεργούς του ΜΕΤΡΟ). Η συγκεκριμένη διάταξη δεν έρχεται να καλύψει μια τέτοια ανάγκη. Έρχεται να βάλει σε καραντίνα το δικαίωμα στην απεργία, και μάλιστα σε μια περίοδο που θα χρειαστεί να δοθούν εργατικές μάχες, για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, νέες υποδομές, εξασφάλιση του απαιτούμενου ιατροφαρμακευτικού υλικού. Για να μη δίνουν οι υγειονομικοί τη «μάχη με τον εχθρό», κατά την κυβερνητική διάλεκτο, «χωρίς όπλα». Για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, τη λήψη ευρύτερων προστατευτικών μέτρων, την επιβολή προσλήψεων και μπλοκαρίσματος των υπερωριών στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά στα super market. Για τη λήψη μέτρων και τη λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δουλεύουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτόν τον αγώνα δίνουν ήδη οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες του Ιταλικού Βορρά που προχώρησαν στην πρώτη απεργιακή τους μάχη την 25η Μάρτη. Για να μπει φρένο στη διευρυνόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία, την μετατροπή των εργαζομένων από μισθωτούς σε δικαιούχους επιδομάτων, για τη διασφάλιση των μισθών και των πληρωμών, για την απαγόρευση των απολύσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα αστικά κόμματα και οι εργοδότες νομίζουν ότι με την απαγόρευση κυκλοφορίας μπορούν να καταστείλουν κάθε δυνατότητα παρέμβασης των συνδικάτων, την ώρα που καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αυξάνονται τα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας, τα εξουθενωτικά ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων και γενικά η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα χτυπάει κόκκινο παντού στους εργασιακούς χώρους. Την ώρα που έχουν επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μια σειρά χώρους εργασίας δουλεύουν στο φουλ, χωρίς μέτρα προστασίας, ο ένας πάνω στον άλλο ενώ η εργοδοσία επικαλείται «έκτακτες συνθήκες» και θέλει «σιγή ασυρμάτου».

Είναι βαθιά νυχτωμένοι εάν νομίζουν ότι θα πετύχουν με την εφαρμογή αυτών των απαγορεύσεων οι συνδικαλιστές και τα μέλη των σωματείων να μην παρεμβαίνουν, να μην δρουν και να ελέγχουν στους χώρους εργασίας ή στις επιθεωρήσεις εργασίας για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Κανένας νόμος, καμιά ΠΝΠ δε μπορεί να καταργήσει την ταξική πάλη.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει αλλεπάλληλα δώρα προς το κεφάλαιο, όπως η μετάθεση του δώρου του Πάσχα, η δυνατότητα των εργοδοτών για μονομερή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την «απελευθέρωση» της εκ περιτροπής εργασίας, με μισή δουλειά και μισό μισθό, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Ταυτόχρονα πετάει στον δρόμο τους φοιτητές των εστιών, με την εγκληματική απόφαση να τις κλείσει, δημιουργώντας άμεσο πρόβλημα επιβίωσης στους ίδιους αλλά και κίνδυνο διασποράς του ιού (αν πάνε στους τόπους καταγωγής τους).

Οι εργαζόμενοι δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει να τηρήσουμε τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων μας. Απαιτούμε από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί την περιστολή συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών σε συνθήκες πανδημίας εργοδοτικών αυθαιρεσιών και απαιτεί:

  • Να καταργηθεί άμεσα το άρθρο 12 της ΠΝΠ20.03.2020/2020.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής δράσης

Θα αγωνιστούμε μαζί με όλους εκείνους και εκείνες που αποδεικνύουν στην πράξη αυτή τη στιγμή, στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι αν κάποιος μπορεί να σώσει τον κόσμο, είναι οι δυνάμεις της εργασίας.

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!