Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση –Να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Οι μισθωτοί τεχνικοί που ζούμε απ’ τη δουλειά μας παραμείναμε μες στην πανδημία «έρμαια» στο «πογκρόμ» των ομίλων και του κράτους ενάντια σε δικαιώματα και ανάγκες. Γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνουν στην πράξη οι κυβερνητικές διακηρύξεις για “δίκαιη” αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και της πανδημίας:

  • Για όλους τους μισθωτούς τεχνικούς σημαίνουν επίθεση σε όλη τη γραμμή με: μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτικές άδειες, τηλεργασία με εντατικοποίηση και ωράρια «σαν να μην υπάρχει αύριο», μονομερή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας…
  • Για τους μισθωτούς τεχνικούς με «μπλοκάκι» σημαίνουν εργαζόμενοι στο «έλεος του αφεντικού», καθώς δε μας περιέλαβε κανένα από τα «έκτακτα μέτρα»: «ειδικού σκοπού» άδεια, επίδομα αναστολής σύμβασης ή εκ περιτροπής εργασίας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών που συνεχίζουμε να πληρώνουμε οι ίδιοι. Αντίθετα μας περίμεναν: τηλεαπολύσεις ( π.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ), απολύσεις δίχως αποζημίωση, διαθεσιμότητες μέχρι να υπάρξει δουλειά, άδειες άνευ αποδοχών… Για πολλούς μισθωτούς με «μπλοκάκι» τα 600€ του “voucher” πρόκληση της κυβέρνησης «αφαιρέθηκαν» απ’ τον μισθό και πήγαν απευθείας στις τσέπες των αφεντικών.
  • Για τους αυτπασχολούμενους συναδέλφους μας που υπέστησαν την υποχρεωτική παύση δραστηριότητας και τη στέρηση εισοδήματος, σημαίνουν απουσία στήριξης και εμπαιγμό: το voucher των 600€ αποτέλεσε «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών, των επαγγελματικών εξόδων που έτρεχαν και των νέων οφειλών που συσσωρεύτηκαν πάνω σε αυτές της προηγούμενης κρίσης.

Όμως στον αντίποδα:

  • Για την εργοδοσία εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων σημαίνουν μεγάλη «ευκαιρία» για νέα κερδοφορία, για να φορτώσουν στις πλάτες μας τα βάρη της νέας κρίσης. Οι απαιτήσεις τους γράφτηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ήρθαν για να μείνουν και να συμπληρώσουν τους μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.
  • Για τους μετόχους των επιχειρηματικών ομίλων σημαίνουν νέα γενναιόδωρη χρηματοδότηση απ’ το “Ταμείο Ανάκαμψης” της ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό: νέα δάνεια που πάντα συνοδεύονται από αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», νέα μνημόνια. Σημαίνουν νέα κρατικά κονδύλια από τα «ματωμένα» πλεονάσματα, από τη βαριά φοροληστεία στο εισόδημά μας, από τις νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύουμε για ζωή κι όχι επιβίωση

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία των αναγκών μας. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την κάλυψη τους

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, να οπλιστούμε με την πείρα από την εργοδοτική επίθεση που ποτέ δε σταμάτησε, αντίθετα κλιμακώνεται και γενικεύεται στον κλάδο, με αφορμή την πανδημία. Να πάρουμε απόφαση αγώνα και να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση. Να μην ανεχτούμε τις απολύσεις, την απληρωσία, την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας. Έχουμε ένα μόνο δρόμο: την οργάνωση στα ταξικά σωματεία, τη σύγκρουση με την εργοδοσία μαζί με τις υπόλοιπες ζωντανές ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος.

Απαιτούμε:

  • Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ) που έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή την πανδημία από την 1η Μάρτη. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια απ’ το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο
  • Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων. Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε εργοτάξια και μόνιμες εγκαταστάσεις
  • Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους
  • Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών με ΔΠΥ απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαικά νοικοκυριά.