Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8/1/2021 και σε απεργία δίψας από 22/02/2021, διεκδικώντας το καθόλα νόμιμο δικαίωμά του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού. Η υγεία του κρίνεται πλέον εντελώς οριακή, και ο θάνατός του μπορεί να είναι θέμα ημερών ή και ωρών.

Όλον αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση, αγνοώντας επιδεικτικά την κατάστασή του απεργού, το μόνο που κάνει είναι να προβάλλει αστήρικτα νομικίστικα επιχειρήματα που έχουν επανειλημμένα καταρριφθεί. Παράλληλα συντηρείται το σενάριο του βασανισμού του, μέσω υποχρεωτικής σίτισης, ενώ αφαιρείται από τους γιατρούς επιλογής του η δυνατότητά τους να τον επισκεφθούν.

Απέναντι στις πολλές χιλιάδες κόσμου που κατεβαίνουν στον δρόμο εδώ και μέρες στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας, η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει μόνο την ακραία καταστολή, την διάλυση των συγκεντρώσεων

Έτσι στις 5 και 6/03 όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είχαν αποκλειστεί από ΜΑΤ τα οποία έδιωχναν όσους-ες προσπαθούσαν να πλησιάσουν την πλατεία. Ενώ αστυνομικοί, πεζοί ή με μηχανάκια, είχαν καταλάβει την πλατεία Συντάγματος και τα γύρω πεζοδρόμια. Όσοι επιχείρησαν να κάνουν διαδήλωση δέχτηκαν επίθεση μεγάλης βιαιότητας, με όλα τα μέσα: από πρόστιμα, κρότου-λάμψης, χημικά και ξύλο, μέχρι τη χρήση αύρας και αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις. Η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει τις κινητοποιήσεις εν τη γεννέσει, ενώ η αστυνομία δε δίστασε να χτυπήσει δικηγόρους και άλλους πολίτες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σε καμία συγκέντρωση δεν έχουν παρατηρηθεί επεισόδια πέραν των αστυνομικών επιθέσεων.

Εκτός από αυτές τις πρακτικές, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, έχοντας ξεμείνει από απόπειρες επιχειρημάτων, στην προσπάθειά της να αφαιρέσει τον λόγο από όσους της ασκούν κριτική πάνω στο θέμα, φαίνεται να επιχειρεί να εγκαινιάσει ένα νέο επίπεδο λογοκρισίας. Το προηγούμενο διάστημα στο facebook, αναρτήσεις ή λογαριασμοί χρηστών που αναφέρονται στον απεργό άρχισαν να σβήνονται μαζικά, ενώ κατέβηκαν μέχρι και επαγγελματικά ρεπορτάζ και φωτογραφίες δημοσιογραφικής κάλυψης των κινητοποιήσεων. Είναι εμφανές ότι η οργουελική κατάσταση κυβερνητικού μονόλογου, που κυριαρχεί στα επίσημα ΜΜΕ, πλέον επιχειρείται να επεκταθεί και στα ιντερνετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά μας, ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη μεθόδευση σε βάρος του επί 18 χρόνια κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, εκ μέρους της κυβέρνησης, με μοναδικό κίνητρο την εκδικητικότητα για την πολιτική στάση του και την εξόντωσή του και βεβαίως αποκλειστικό στόχο όλους τους δυνάμει αντιπάλους του συστήματος.

Θεωρούμε ότι oι παραβιάσεις των νόμων, ακόμη και αυτών που έγιναν φωτογραφικά για να επιδεινώσουν την κράτηση του, αποτελούν πρωτοφανή περίπτωση αυθαίρετης παρέμβασης στο σύστημα της δικαιοσύνης, για λόγους προσωπικής εκδίκησης, που ζητά μία πολιτικά ισχυρή οικογένεια. H κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκδικητικά έναν κρατούμενο ακυρώνοντας θεσπισμένους κανονισμούς και νόμους, οδηγώντας τον κρατούμενο να εξαντλήσει όλα τα μέσα άμυνας που έχει στη διάθεσή του, και να καταφύγει στην έσχατη μορφή αντίδρασης: την απεργία πείνας.

Προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων και υπενθυμίζουμε ότι στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν πρέπει να είναι η εξόντωση τους.

Η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα στη διαδήλωση. Το σκηνικό στήνεται επιμελημένα από την ίδια, τη δικαστική εξουσία, τις δυνάμεις καταστολής και τα ΜΜΕ. Η επιλογή της να χτυπήσει τους μαχόμενους νομικούς, ανάμεσα τους και δικηγόρους από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, δείχνει ότι η κρατική καταστολή αφορά κάθε άνθρωπο που αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική. Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει με το όργιο καταστολής στο Σύνταγμα, την επίθεση στους φοιτητές στην πρυτανεία του ΑΠΘ και ολόκληρο τον αυταρχικό της κατήφορο, είναι πως ό,τι αντιστέκεται καταστέλλεται. Θέλει να δηλώσει ότι την ίδια “τύχη” θα έχουν όλες οι κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται ενάντια στην εγκληματική πολιτικής της: οι αγώνες των υγειονομικών για την υγεία του λαού, των εργαζομένων ενάντια στην επικείμενη κατάργηση του οχταώρου και στο νέο χτύπημα της ασφάλισης, των φοιτητών ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Το σωματείο μας καταδικάζει την επιχείρηση εξόντωσης του κρατούμενου και τη μετατροπή της καραντίνας σε lockdown των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στον δρόμο, και ως αλληλέγγυοι στο δίκαιο αίτημα του απεργού, ενάντια σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησης.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η επιχείρηση εξόντωσης του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα
  • Να δικαιωθεί το αίτημά του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού
  • Καμία σκέψη για υποχρεωτική σίτιση. Κανένας βασανισμός απεργού πείνας
  • Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις σε βάρος του και η μεθοδευμένη διακριτική του μεταχείριση – νομοθετική και πραγματική
  • Κάτω η κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία. Να δοθεί άμεσα τέλος στην ακραία καταστολή και στην επίθεση στο δικαίωμα στις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες
  • Καμία λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Καμία δίωξη στους συλληφθέντες, απαλλαγή από κάθε κατηγορία