Το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2022 συμπληρώνει τη σφαγή εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προηγήθηκε, συμπληρώνει τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των «έκτακτων αναγκών» της πανδημίας.

Από ποιον παίρνει ο κρατικός προϋπολογισμός;

Φέρνει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των ληστρικών φόρων για τους εργαζόμενους. «Σφαγή» στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το 2022 κόβονται 348 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες μεταβιβάσεις φέτος.

Μεγάλες περικοπές των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας. Οι δαπάνες για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 1,133 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 20,441 δισ. ευρώ από 21,574 δισ. ευρώ φέτος.Αντίστοιχα, μειώνονται οι δαπάνες για παροχές προνοιακού χαρακτήρα από τα 3,778 δισ. φέτος, στα 3,595 δισ, δηλαδή περικόπτονται 183 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που το κύμα ακρίβειας μεγαλώνει και απλώνεται.

Οι «αυξήσεις» κονδυλίων για κύριες συντάξεις είναι πλασματικές, καθώς δεν οδηγούν σε αύξηση των συντάξεων, που συνεχίζουν να παραμένουν καθηλωμένες και να  συμπιέζονται. Η αύξηση των ποσών οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων λόγω της έκδοσης χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. 

 

Και …σε ποιον δίνει;

Ό,τι κόβει από τους εργαζόμενους, το μεταφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», τριπλασιάζει τις χρηματοδοτήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τετραπλασιάζει αυτές για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή η στήριξη των αντίστοιχων υποδομών και επενδύσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ! Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους. Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%. Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή το 94,54% των φόρων, τα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός!

Οι δαπάνες το 2022 για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. (αυξημένες κατά 530 εκατ. ευρώ), ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλα 4 δισ. για χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών δαπανών.

Μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται, πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις, στη τζάμπα εργασία, στο 10ωρο, στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, στο τζογάρισμα των συντάξεων, έρχεται επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός και ναρκοθετεί τη νέα χρονιά με νέες μειώσεις στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές.

Μπορεί να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το χειμώνα, να είμαστε ανυπεράσπιστοι σε κάθε σεισμό, μπορεί στις προσεχείς γιορτές χιλιάδες σπίτια εργαζόμενων να μην έχουν τη δυνατότητα στα στοιχειώδη, να μην έχουν ρεύμα ή θέρμανση, μπορεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να υποστελεχώνεται και να υπονομεύεται… όμως εξακολουθούν να τάζουν στο λαό ότι θα λάβει μέρισμα απ’ την «ανάπτυξη»!

 

Να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας!

Μόνη διέξοδος είναι οι αγώνες ενάντια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το εισόδημα, μείωση της φορολογίας και κατάργηση των βάρβαρων χαρατσιών, σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, μέτρα ανακούφισης από το κύμα ακρίβειας. Να διαμορφωθεί ένα απεργιακό μέτωπο στον κλάδο μας και συνολικά, για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Συνεχίζουμε τον κοινό βηματισμό με τα πάνω από 400 Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συντονίζουν την πάλη πανελλαδικά, για την αντεπίθεση του ταξικού κινήματος, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων, παλεύοντας για:

 

  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου για το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Άμεση επιδότηση ενοικίου για οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, πολύτεκνες οικογένειες.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε αντεργατική διάταξη και τις προσπάθειες εφαρμογής του
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ). Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους
  • Μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας μετά το πέρας της πανδημίας