Όχι στην ιδιωτικοποίηση – κατεδάφιση της επικουρικής ασφάλισης

 Καλούμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη 1/9 στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην Βουλή  (συγκέντρωση Σύνταγμα στις 8:00μμ)

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής την 1η Σεπτέμβρη το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση και τη διάθεση των αποθεματικών στους ομίλους μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου.

Πρόκειται για νέο χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, που αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους και για συνέχιση και εμβάθυνση της τομής που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου από το 2016), δηλαδή της δημιουργίας του συστήματος των τριών πυλώνων,  όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Αποτελεί στόχο όλων των κυβερνήσεων η απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από τις εισφορές που καταβάλλουν, για να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη, η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσω των αντιασφαλιστικών ανατροπών και η κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων και των εισφορών των εργαζομένων.

Με βάση όσα προβλέπει λοιπόν το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ιδρύεται ένα νέο ταμείο, το ΤΕΚΑ, Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, στο οποίο θα πηγαίνουν υποχρεωτικά οι εισφορές των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και όσων κάτω των 35 ετών το επιθυμούν. Τα χρήματα του ταμείου αυτού θα διαχειρίζεται η διοίκηση του. Δηλαδή θα επενδύει σε μετοχές, χρηματιστήρια, αγορές ομολόγων κλπ τις εισφορές μας, δήθεν για να πάρουμε κάποτε υψηλότερες συντάξεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως:

  • θα δημιουργηθεί σε βάθος μερικών χρόνων ένα πολύ μεγάλο κενό χρηματοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων για την καταβολή των συντάξεων σημερινών συνταξιούχων και όσων είναι πάνω από 35 ετών (γιατί τα χρήματα του ΤΕΚΑ δε θα κατευθύνονται στη συνταξιοδοτική δαπάνη), το οποίο εκτιμάται από τα 48 έως τα 78 δισ. Ευρώ και θα κληθούμε ξανά να «πληρώσουμε» εμείς μέσω της φορολογίας ή/και θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων, ακόμα και σε αδυναμία καταβολής αυτών, ως συνέπεια και των ευρύτερων αδιεξόδων του ασφαλιστικού συστήματος, που προκαλεί όχι η «γήρανση» του πληθυσμού αλλά η απαλλαγή εργοδοτών & κράτους απ’ το κόστος της ασφάλισης, η κλοπή των αποθεματικών, η ιδιοποίηση ολοένα περισσότερου απλήρωτου χρόνου εργασίας δηλαδή κοινωνικά παραγόμενου πλούτου απ’ το κεφάλαιο με τη μορφή των κερδών.
  • με τις εισφορές θα επιδοτηθεί το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις, ενώ ειδικές προβλέψεις του νομοσχεδίου ορίζουν πως η διοίκηση του ΤΕΚΑ θα έχει το ελεύθερο και το ακαταδίωκτο να πράξει όπως επιθυμεί με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Το τζογάρισμα δηλαδή των εισφορών των εργαζομένων θα είναι ανεξέλεγκτο, ενώ περιττή θεωρείται ακόμα και η ύπαρξη εκπροσώπου των συνταξιούχων στη διοίκηση του ταμείου.
  • ανοίγει ο δρόμος ώστε να φτιαχτεί ένα ταμείο με «επενδυτική» λειτουργία ανάλογη του ΤΕΚΑ και για τζογάρισμα με τις εισφορές της κύριας σύνταξης, όχι μόνο της επικουρικής.
  • οι ασφαλισμένοι γίνονται «επενδυτές» με «συντηρητική», «ενδιάμεση ή επιθετική» επιλογή τζογαρίσματος με στόχο τη διασφάλιση υψηλότερων «αποδόσεων» στη μελλοντική επικουρική σύνταξη. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, στις ΗΠΑ (ENRON), στην Ελλάδα (ΑΣΠΙΣ) και όχι μόνο, οι επενδύσεις πάντα έχουν «ρίσκο» που οδηγεί σε μια μέρα να χάνονται οι «οικονομίες μιας ζωής», και οι εργαζόμενοι να μένουν ξεκρέμαστοι. Είναι επίσης πρόσφατο το παράδειγμα με την απώλεια σχεδόν 1 δισ Ευρώ από τα αποθεματικά του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στη «μαύρη τρύπα» της «επένδυσης» στην τράπεζα Αττικής,

Για μια καινούρια γενιά εργαζομένων η ασφάλιση δε θα θυμίζει σε τίποτα προστασία, αλληλεγγύη των γενεών, πρόνοια, υγεία, σύνταξη, αλλά τζόγο, ρίσκο, ανταποδοτικότητα, κεφαλαιοποίηση και ατομικό κουμπαρά. Οι νέοι/ες εργαζόμενοι/ες θα είναι «επενδυτές» όπου ναι μεν θα γνωρίζουν τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν, αλλά δεν θα γνωρίζουν αν θα πάρουν και τι ποσό στο τέλος του εργάσιμου βίου τους, καθώς ανάλογα με την απόδοση της επένδυσης θα καθορίζεται  το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Η νομοθετική κυβερνητική δήθεν «δέσμευση» για διασφάλιση του «ατομικού κουμπαρά», με απόδοση των συνολικών εισφορών υπολογισμένων με βάση τον πληθωρισμό, αποτελεί «κενό γράμμα» όπως κατέδειξε το «κούρεμα» των συντάξεων στα χρόνια του μνημονίου μετά τις τεράστιες απώλειες στο χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, το κούρεμα μέσω του PSI…

Μέσα στο    νομοσχέδιο  αποτυπώνεται η διακαής επιθυμία του κεφαλαίου, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια κάθε κυβέρνηση, για απόσυρση του κράτους σε πρώτο  βήμα από την επικουρική  σύνταξη  και σε δεύτερο  βήμα  συνολικά από την  εγγύηση  των συντάξεων.

H κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως γνωρίζουν όλες οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή, θα βρει σθεναρή αντίσταση από την κοινωνία, το εργατικό και συνολικά το λαϊκό κίνημα, και γι’ αυτό χρησιμοποιούν μεθόδους όπως είναι η απογοήτευση και ο κοινωνικός αυτοματισμός, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα απογοήτευσης, λέγοντας ότι οι σημερινοί ασφαλισμένοι δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, λόγω μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αποκρύπτοντας βέβαια την καταλήστευση των ταμείων διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση, χρειάζεται σκληρός, αποφασιστικός, ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας με σχέδιο κλιμάκωση και στόχο την ανατροπή της επίθεσης και τη νίκη των εργαζόμενων δηλαδή τη συνολική ανατροπή της πολιτικής και της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Η αύξηση του πλούτου που παράγουμε οι εργαζόμενοι, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα, έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υγεία, πρόνοια, αξιοπρεπείς συντάξεις και μείωση του εργάσιμου χρόνου και  των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δε θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα μας στο βωμό του κέρδους.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις – παροχές – αποθεματικά . Αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ανατροπή της πολιτικής για την ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση
  • Αποκλειστικά δημόσια -καθολική – υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης με αύξηση των εργοδοτικών και μείωση των εργατικών εισφορών.

Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΥ