Την ώρα που το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη τύχη του και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο θωράκισης του, την ώρα που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για μόνιμο ιατρικό προσωπικό εν όψει του 4ου κύματος της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά και υιοθετεί απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό που συμμετείχε σε προκήρυξη μόνιμης θέσης σε δημόσιο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων νοσοκομειακών γιατρών , το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού Προσωπικού που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας αποφάνθηκε ότι υποψήφια για τη θέση ιατρού σε βαθμό Επιμελητή Β’ πληροί τα τυπικά προσόντα και θεωρείται “πολύ αξιόλογη”, ωστόσο απορρίφθηκε επειδή μέλη του Συμβουλίου έκριναν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα ιατρικά της καθήκοντα επειδή είναι μητέρα δυο παιδιών. Η ιατρός απαίτησε αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού κι επανάληψη της κρίσης) για να λάβει 4 μήνες μετά απορριπτική απάντηση υπογεγραμμένη από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα με την αιτιολογία «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράφει την επισημοποίηση, στη δημόσια σφαίρα, απαράδεκτου πρακτικού ενός συμβουλίου επιλογής, με φρασεολογία που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών ιατρών να σπουδάζουν και να εργάζονται αν είναι μητέρες μικρών παιδιών.
Είναι σαφές ότι όσο και αν φωνάζουν για το αντίθετο οι πολέμιοι του φεμινισμού, είμαστε πολύ μακριά από την κατάκτηση ίσων δικαιωμάτων τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στην κοινωνία συνολικότερα. Οι συναδέλφισσες τεχνικοί γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την πραγματικότητα. Συχνά η εργοδοσία επιχειρεί να τους δώσει ελάχιστη άδεια εγκυμοσύνης και μητρότητας ή να τις αφήσει απλήρωτες για αυτό το διάστημα, επειδή δουλεύουν με μπλοκάκι. Η ίση αμοιβή για ίση εργασία είναι ακόμα ζήτημα να κατακτηθεί στους χώρους εργασίας. Ακόμα και ο σεβασμός προς τη δουλειά τους από ορισμένους εργοδότες, προϊσταμένους αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και άντρες συναδέλφους, δεν είναι δεδομένος, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Ο σεξισμός αξιοποιείται συνολικότερα από την εργοδοσία για την υποτίμηση των δικαιωμάτων τους και των απολαβών τους.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εκφράζει τη συμπαράσταση του στη γιατρό και στέκεται απέναντι σε κάθε είδους διάκριση λόγω φύλου στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο.