Εργατική Διαδήλωση Τρίτη 22 Φλεβάρη 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της οδού Κοραή
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους διακαείς πόθους του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, με τον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) που υπερψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των σωματείων και τις απεργίες που πραγματοποιήθηκε ενάντιά του, επιχειρεί μέσα από μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων να ξεδοντιάσει και να καθυποτάξει το εργατικό κίνημα της χώρας και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
- Η κυβέρνηση έθεσε την 1η Φλεβάρη σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την υποχρέωση για συμμόρφωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εγγραφή τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, Γενικών Συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για την εσωτερική ζωή του σωματείου. Πρόκειται για ουσιαστικό φακέλωμα στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κράτος και ο κάθε εργοδότης. Τα σωματεία που δεν το αποδεχτούν, δεν θα έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης των συναδέλφων σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, για νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.
- Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψήφος και η ηλεκτρονική συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις. Καταστρατηγείται έτσι η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία.
- Καταργείται ουσιαστικά η απεργία ως ένα μάχιμο εργαλείου του κινήματος, καθώς απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, η κατάληψη εργασιακών χώρων, ενώ προβλέπεται σε μια σειρά από χώρους (όπως στα ΜΜΜ) η υποχρεωτική λειτουργία με το 1/3 του προσωπικού.
Το χτύπημα στα σωματεία πάει πακέτο με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που προβλέπει ο νόμος – έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ, σύμφωνα με τις «βέλτιστες» πρακτικές της ΕΕ, δώρο στους εργοδότες: μη ακύρωση απολύσεων, κατάργηση του 8ωρου και εφαρμογή 10ωρου με ατομική σύμβαση, αύξηση υπερωριών και μείωση του εργατικού κόστους, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για πολλούς κλάδους εργαζομένων, κατάργηση ουσιαστικά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και μια σειρά άλλες αντεργατικές διατάξεις που συμπλήρωσαν τους αντεργατικούς νόμους της τελευταίας δεκαετίας..
Αυτό το τερατούργημα μοναδικό σκοπό έχει να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές κατακτήσεις, τους αγώνες και τις απεργίες, με τα σωματεία και το εργατικό κίνημα να είναι ακίνδυνα. Έτσι θα συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία του κεφαλαίου και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και η πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με τους μισθούς πείνας. Είναι υποχρέωση όλων των ταξικών σωματείων να σταθούν απέναντί του με απειθαρχία και να παλέψουν για την κατάργησή του.
Το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό με στόχο την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη. Πρέπει να οργανώσει την ανάπτυξη πανεργατικού αγώνα για ζωή με δικαιώματα στην Εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, το Περιβάλλον και γενικότερα για κάθε κοινωνική ανάγκη στην οποία επιτίθεται το κεφάλαιο και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης.
Δεν αποδεχόμαστε ως τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του νόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε μαζί με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε εργατική διαδήλωση, την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 6.00 στην πλατεία Κοραή.
- Απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη, αγώνας για την κατάργηση του. Προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς.
- Κάτω τα χέρια από το 8ωρο.Μείωση του χρόνου εργασίας, 5ημερο – 7ωρο. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.
- Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ) στην προοπτική κατάργησης του δελτίου παροχής υπηρεσιών με κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους
- Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.
- Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Όχι άλλα εργατικά ατυχήματα.
- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Όχι στην αισχροκέρδεια. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.