Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει την κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων και άλλων εργαζομένων στην κατασκευή της νέας γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ που με τη στήριξη του συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 30 Νοέμβρη σε συνέχεια της απεργίας στις 19/07, της 48ωρης παύσης εργασιών αλλά και της επιτυχημένης κλαδικής απεργίας στις 08/11.

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς – τεχνικούς του έργου να συμμετέχουν, σε συμπόρευση με τους οικοδόμους, τους αρχαιολόγους, τους χειριστές και όλους τους εργαζόμενους των εργοταξίων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής & ασφάλειας.

Η στάση αναμονής που καλλιεργούν κατασκευαστικοί όμιλοι και μεγάλες τεχνικές-μελετητικές εταιρείες, για την ερχόμενη «χρυσή» περίοδο κερδοφορίας με τη διανομή πάνω από 100δις Ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ, θα οδηγήσει σε χειροτέρευση των όρων δουλειάς, συνολικά των όρων ζωής και να διαπραγματευόμαστε ατομικά από χειρότερες θέσεις.

Ήδη από τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, έχει έρθει η απομυθοποίηση της «ανάπτυξης για όλους». Οι όροι αμοιβής και εργασίας των συναδέλφων μηχανικών – τεχνικών με εμπειρία παραμένουν πίσω από όσα προέβλεπαν ακόμα και οι ΣΣΕ μέχρι το 2012. Αν στους χαμηλούς μισθούς συνυπολογίσουμε την έκρηξη της ακρίβειας στα βασικά είδη κατανάλωσης, το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας και γενικότερα την αύξηση του κόστους ζωής (ενοίκια κ.λπ.) αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον οι εργαζόμενοι ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με την πτώση του βιοτικού μας επιπέδου.

Συνεχίζουμε να οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς (γραφεία – εργοτάξια) για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και θα απαντά στην επίθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Καλούμε τους/ις συναδέλφους/ισσες μηχανικούς – τεχνικούς του έργου να διεκδικήσουμε :

Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από :

– 1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,

– 1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,

– 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών                                                                              

Απαιτούμε στο τέλος κάθε εξαμήνου αναπροσαρμογή των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν  τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό. Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.