ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (23/10/2022)

Όλοι και όλες στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη

Απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 π.μ. 

(προσυγκέντρωση 9.45 π.μ. πλ. Κάνιγγος)

  • Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα

  • Υπερασπιζόμαστε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία

  • Καμιά εμπλοκή-καμιά συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

  • Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους

Καμία αναμονή!

Εργοδότες και κυβέρνηση μας καλούν να προσαρμοστούμε για να επιζήσουμε, μας καλούν να αποδεχτούμε:

  • τις απώλειες του 1/3 του μισθού μας μετά από μια δεκαετία κρίσης, τριών μνημονίων, της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας
  • τις νέες απώλειες με τον πληθωρισμό να ψαλιδίζει το 12% του μισθού μας κάθε μήνα, μετατρέποντας σε πολυτέλεια βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, τη χρήση ρεύματος, τα καύσιμα για τις μετακινήσεις και τη θέρμανση
  • τις αβάστακτες δαπάνες για τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση
  • τη ληστρική φορολογία για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται σαν κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο

Μας καλούν να αποδεχτούμε νέες θυσίες την ώρα που:

  • η καπιταλιστική ανάπτυξη, η πολιτική της «Πράσινης Συμφωνίας» σε ΕΕ & ΗΠΑ με τα δις Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τις κρατικές επιδοτήσεις για την «πράσινη» και την «ψηφιακή» μετάβαση απογειώνουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων
  • η μετάβαση της οικονομίας σε φάση «ισχυρής ανάκαμψης» όχι μόνο δε «φέρνει οφέλη για όλους», αλλά εγκυμονεί μια νέα καπιταλιστική κρίση που απειλεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα και τα δικαιώματά μας
  • ο ανταγωνισμός και τα παζάρια της τουρκικής και της ελληνικής άρχουσας τάξης, συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, απειλεί την ειρήνη, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή
  • η ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ απειλεί την ίδια τη ζωή μας.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι συνένοχες για αυτήν την πολιτική. Όλοι μαζί στηρίζουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται για κλαδική ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και εργασιακά δικαιώματα

Οι εργαζόμενες/-οι στους κλάδους των Κατασκευών, των Τεχνικών Μελετών, των Επιστημονικών Τεχνικών Υπηρεσιών, επιλέγουμε το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και απορρίπτουμε:

  • Την αδιέξοδη «ατομική διαπραγμάτευση» ενός μισθού που ξεκινάει απ’ τα 713 € και όρων εργασίας που καθορίζει η ευέλικτη εργασία του «συνεργάτη» με ΔΠΥ. Αυτή τη διαπραγμάτευση προτιμούν οι εργοδότες για να μας διασπούν και να μας αποδυναμώνουν.
  • Τις αυταπάτες της «ατομικής ανέλιξης» του «ανταγωνιστικού» υποταγμένου εργαζόμενου που ανέχεται την εντατικοποίηση, τα 10ωρα και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα με απλήρωτες υπερωρίες που μειώνουν τον μισθό.
  • Τη λογική των «συγκρατημένων αυξήσεων» που συστήνουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στον κλάδο, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ, προκειμένου «να μην απειληθεί η ανάπτυξη». Αυξήσεις που όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά εξανεμίζονται απ’ την έκρηξη της ακρίβειας.
  • Την πολιτική «αναδιανομής» της φτώχειας απ’ τους φτωχούς στους φτωχότερους, μέσω των άμεσων & έμμεσων φόρων, επιδομάτων που εξανεμίζονται τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.
  • Την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, της εφαρμογής των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων που έφερε την απολιγνιτοποίηση με ανάδειξη του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο «μετάβασης». Την πολιτική του χρηματιστηρίου Ενέργειας με τις εγγυήμενες τιμές για το καρτέλ των ομίλων ΑΠΕ, της βαριάς φορολογίας στα καύσιμα που φέρνει κρατικά έσοδα για τη στήριξη των ομίλων. Την πολιτική των ευρωατλαντικών κυρώσεων στη Ρωσία που εκτοξεύει περαιτέρω τις τιμές.

Τα συμφέροντά μας είναι ασυμβίβαστα με των εργοδοτών, τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στις δικές μας απώλειες, για αυτό οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας:

  • Πιάνουμε το νήμα απ’ τη ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε ως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης ΣΣΕ, που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού με βάση την προϋπηρεσία (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς και μισθωτούς με ΔΠΥ από:
    • 1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης
    • 1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης
    • 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών

Απαιτούμε στο τέλος κάθε εξαμήνου αναπροσαρμογή των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό.

  • Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.
  • Ισχυροποιούμε τη δική μας ταξική ενότητα, το Σωματείο μας, με οργάνωση στους χώρους δουλειάς με σωματειακές επιτροπές σε εργοτάξια και γραφεία.
  • Κάνουμε υπόθεση των εργαζόμενων τη διαπραγμάτευση υπογραφής ΣΣΕ στον κλάδο Κατασκευών, Τεχνικών Μελετών, αλλά και των Επιστημονικών Τεχνικών Υπηρεσιών.
  • Οργανώνουμε τον αγώνα με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις.
  • Ανοίγουμε νέους δρόμους ενάντια στην κοινή εργοδοσία του κλάδου, βαδίζοντας με τους συμμάχους μας – το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων – που κατέκτησαν κλαδική ΣΣΕ, παρεμβαίνουν για τη γενική εφαρμογή της, παλεύουν και πετυχαίνουν την υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων με επιπλέον κατακτήσεις.

 

Δυναμώνουμε τον αγώνα για σύγχρονα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

Συντονιζόμαστε με τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στον αγώνα:

  • Για την πλήρη κατάργηση της ελαστικής εργασίας με το «μπλοκάκι» που αφήνει απροστάτευτες και ευάλωτες ειδικότερα τις εργαζόμενες απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, αποκλεισμένες από επιδόματα και άδειες τοκετού, λοχείας, μητρότητας, από γονεϊκές άδειες, από προστασία της εγκύου από την απόλυση, από την προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους στο χώρο δουλειάς.
  • Ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που στο όνομα της «ισότητας των φύλων» και της «συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» τσακίζουν τη ζωή των γυναικών και το μέλλον των παιδιών.
  • Ενάντια στη λογική διάσπασης της ταξικής ενότητας των εργαζόμενων και τον «κοινωνικό εταιρισμό» στη βάση ανάδειξης των δήθεν «κοινών συμφερόντων» με βάση το φύλο ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις εργαζομένων και αφεντικών.
  • Ενάντια στις συνθήκες βίας και ανασφάλειας, που μαζί με την επίθεση συνολικά στο εισόδημα, την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών και την απουσία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, κάνουν όλο και πιο δύσκολο για μια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη παθογόνα σχέση.
  • Ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εκμετάλλευσης που γεννούν τους δράστες – τέρατα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, της ενδοοικογενειακής βίας, των βιασμών γυναικών και παιδιών ακόμα και των δολοφονιών γυναικών.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα στον κοινό αγώνα συλλόγων γυναικών, της ΟΓΕ, εργατικών σωματείων, ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικών συλλόγων, να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση, να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, τη βία, τους εκβιασμούς.

 

Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του αρνητικού συσχετισμού στο κίνημα

  • Παλεύουμε ενάντια στη βαρβαρότητα της αντεργατικής νομοθεσίας των ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ, της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία, της απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων και επέκτασης του εργάσιμου χρόνου που συμπληρώθηκε απ’ το νόμο Χατζηδάκη.
  • Ενώ είναι σε εξέλιξη αγώνες και ξεπηδούν νέες εστίες αντίστασης, η κυβέρνηση και οι εργοδότες επιστρατεύουν την καταστολή με τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με προσαγωγές και συλλήψεις συνδικαλιστών, με καταστολή διαδηλώσεων, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Δεν πειθαρχούμε στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που επιβάλλει τον «ηλεκτρονικό» έλεγχο κράτους και εργοδοσίας στα σωματεία για να περιορίσει τη συλλογική οργάνωση και τον αγώνα μας. Κανένας νόμος δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα, την πλατιά αλληλεγγύη Κανένας νόμος δε μπορεί να καταργήσει τις απεργίες, να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, το λαϊκό αγώνα.

Οι αγώνες σε COSCO, EFOOD, ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, στους Οικοδόμους, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην Μαλαματίνα, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

  • Καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στις πλειοψηφίες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Έχουν ενεργό ρόλο στην επίθεση που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, στην επίθεση για μείωση των απαιτήσεών μας. Παρεμβαίνουν για να ενισχύσουν το αφήγημα κυβερνήσεων και εργοδοτών περί «αντοχών της οικονομίας» και «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Επιζητούν θέση στο τραπέζι των κοινωνικών διαλόγων με τους εργοδότες, για το πόσα θα χάσουμε.

 

Έξω η Ελλάδα απ’ τον πόλεμο!

Παλεύουμε ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία με αξιοποίηση ολόκληρης της χώρας, των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και αποστολή εξοπλισμού.  Η βαθιά εμπλοκή της χώρας στο πλευρό του ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, για την αναβάθμιση τους στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, σφαιρών επιρροής.

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ομίλων της ενέργειας, των βιομηχάνων και τραπεζιτών, πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει την εργατική τάξη, στραγγαλίζει δικαιώματα. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε με ενεργειακή φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, τους ανταγωνισμούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, ούτε να ματώσουμε για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας! Η ελπίδα  βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την πάλη των λαών για την κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης που παράγει κρίσεις, φτώχεια, πόλεμο.

 

Με μαζικές γενικές συνελεύσεις, συσπείρωση στους χώρους δουλειάς και συμπόρευση με τα εκατοντάδες ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες

  • Απαιτείται να κατοχυρώσουμε τη ζωντανή και όχι «δια αντιπροσώπων» λειτουργία του Σωματείου στη βάση των συχνών, τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο, Γενικών Συνελεύσεων.

  • Με εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων που καθορίζουν – όχι με «ημερομηνία λήξης» λίγων ημερών – την οργάνωση της δράσης, τη συμπόρευση του ΣΜΤ μπροστά στις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος με τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα πανελλαδικά.

  • Η πλατιά συμπόρευση αυτή σήμερα είναι μονόδρομος για πραγματική οργάνωση των μαχών με την εργοδοσία και τις αντεργατικές κρατικές ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της απομόνωσης του Σωματείου απ’ το μαζικό, μαχητικό με ταξικό προσανατολισμό εργατικό κίνημα και η περιχαράκωση σε κάλπικους συντονισμούς συνδικαλιστικών παρατάξεων ανά θεματική ένοτητα και ημερομηνία.
  • Καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους «σωτήρες» που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους «λυτρωτές» μας δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες.
  • Δεν ξαναδοκιμάζουμε την ολέθρια για το κίνημα κατεύθυνση του «αντιδεξιού –αντικυβερνητικού» μετώπου που θολώνει στην εικόνα το κεφάλαιο, τον πραγματικό μας αντίπαλο.

 

Δεν «προσαρμοζόμαστε»! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!

Οι εργαζόμενες/-οι να πρωταγωνιστήσουμε με τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, το εργατικό κίνημα στο δρόμο της σύγκρουσης.

Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στον πραγματικό μας αντίπαλο: τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν.

Η απεργία της 9  Νοέμβρη αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην πορεία αγωνιστικής κλιμάκωσης, ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε., κεφαλαίου και ενάντια στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.) στην προοπτική κατάργησης του δελτίου παροχής υπηρεσιών με κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Απειθαρχία για “να μείνει στα χαρτιά” και να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφή (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυση κ.ο.κ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Κρατική πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους.
  • Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Παύση της απαράδεκτης και προκλητικής πρακτικής της άμεσης βεβαίωσης εισφορών στο ΚΕΑΟ, που εγκαινίασε η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων. Όχι στα επαγγελματικά Ταμεία. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση όλων των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή τους. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Κανένας εργαζόμενος να μη στερηθεί την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με ΔΠΥ.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια πριν τον τοκετό για τη χορήγηση επιδόματος και άδειας μητρότητας. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.) για να καλυφθεί των σύνολο των αναγκών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Κρατική χρηματοδότηση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ – Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.
  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.