6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΜΑΖΙΚΑ ΤΑΞΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Όλοι και όλες στο Σύνταγμα στις 10.00 π.μ.

Λίγο πριν τη φετινή Πρωτομαγιά επέλεξε η κυβέρνηση να κλιμακώσει τον πόλεμο απέναντί μας. Δεν μας αιφνιδίασε. Εδώ και ένα χρόνο αξιοποιεί την πανδημία για να περνά σωρεία αντιλαϊκών μέτρων, για να περιορίσει και να υπονομεύσει τη συνδικαλιστική δράση.

Παίρνουμε θέση μάχης!

Όπως στην Πρωτομαγιά του 2020 τα συνδικάτα τσάκισαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις στο Σύνταγμα, έτσι και φέτος θα απαντήσουμε αποφασιστικά στην επίθεση του κεφαλαίου και της ΕΕ που βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας.

Θα τιμήσουμε τη μέρα σύμβολο των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, κάνοντας δική μας υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τη ζωή που μας αξίζει.

Θα φωτίσουμε τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς, που προσπαθούν να κρύψουν οι υποκριτικές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο «κόλαση»

Το διάστημα όξυνσης της πανδημίας επιλέγει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τις «ανατροπές του αιώνα» και να χτυπήσει ακόμη περισσότερο το 8ωρο.

Το αντεργατικό πλαίσιο στο οποίο έχουν το δικό τους μερίδιο οι κυβερνήσεις ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ προβλέπει παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, με ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή με ρεπό, ή μεγαλύτερες άδειες σε μελλοντικό χρόνο. Το νέο νομοσχέδιο απαλλάσσει την εργοδοσία από τα τελευταία «εμπόδια» εφαρμογής του μέτρου, ακυρώνοντας την «προϋπόθεση» της συμφωνίας εργοδότη και σωματείου για την εφαρμογή της «διευθέτησης», θεσμοθετώντας πλέον την ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου που γίνεται εύκολη λεία για την εργοδοσία.

Οι εργοδότες απελευθερώνονται να ξεχειλώνουν τα ωράρια σε περιόδους αιχμής, χωρίς φυσικά υπερωριακή αποζημίωση και να μας στέλνουν σπίτια μας σε περιόδους μειωμένου φόρτου εργασίας. Τις ρυθμίσεις συμπληρώνει η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Η φθορά της υγείας μας απ’ την υπερωριακή 10ωρη εξόντωση δεν αναπληρώνεται από ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν τα αφεντικά.

Στον κλάδο γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει 10ωρη ή 12ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες στα κάτεργα όπου είναι ήδη καθεστώς. Ειδικά εμείς που εργαζόμαστε με ΔΠΥ και δεν πληρωθήκαμε ποτέ για υπερωρίες στο εργοτάξιο ή στο γραφείο όταν τρέχαμε να προλάβουμε προθεσμίες, που απολυθήκαμε γιατί δε δεχτήκαμε να δουλεύουμε «από ήλιο σε ήλιο».

Μονιμοποιούν την «τηλεργασία» για να αυξήσουν την εκμετάλλευση, δηλαδή τον απλήρωτο χρόνο εργασίας μας, εντατικοποιώντας τη δουλειά, επεκτείνοντας τον εργάσιμο χρόνο. Το σπίτι μετατρέπεται σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την προσωπική μας ζωή, μας απομονώνει απ΄τους συναδέλφους εμποδίζοντας την επαφή και τη συνδικαλιστική δράση.

Μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές να μετατρέπονται σε επενδυτικό προϊόν με αβέβαιη απόδοση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη απώλεια της σύνταξης. Προχωρούν στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγορικές και λογιστικές) που θα πληρώνει ο εργαζόμενος.

Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ψηφοφορία για να καταφέρουν νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας να απεργήσουμε και να συνδικαλιστούμε. Το κράτος παρεμβαίνει απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων. Δημιουργούν νέο απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας».

Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει, ενάντια σε εργοδότες, κυβέρνηση & κόμματά τους, εργοδοτικό συνδικαλισμό

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νέο αντεργατικό τερατούργημα αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδεικνύεται ξανά ότι η ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων για τη διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης είναι προϋπόθεση για τις χρυσοφόρες επενδύσεις στην «Πράσινη» και την «Ψηφιακή» Οικονομία, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους άλλους κλάδους προτεραιότητας με νέα κίνητρα και προνόμια για το κεφάλαιο και νέες ανατροπές στη ζωή του λαού.

Η νέα κρίση στην οικονομία σηματοδοτεί την εκτόξευση της εκμετάλλευσης στους κλάδους που βρίσκονται σε άνοδο, ενώ η ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας θα κυριαρχούν σε άλλους κλάδους που βρίσκονται σε συρρίκνωση. Η «Ελλάδα 2.0» όσο «πράσινη» και «ψηφιακή» κι αν είναι δε μπορεί να απαλλαχτεί απ’ το φαύλο κύκλο της περιοδικής κρίσης. Δε χωράει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων, αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της εκάστοτε κυβέρνησης, των «κοινωνικών συμμαχιών» με το ΣΕΒ και την Ε.Ε.. Η ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και με βάση νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσουν την ταξική πρωτομαγιά παράταση του τριημέρου του Πάσχα. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ βάζει πλάτη σε μια ακόμα κρίσιμη στιγμή για την κατάργηση του 8ώρου και την υλοποίηση του νέου αντεργατικού «πογκρόμ».

Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης

Απέναντι στο μέγεθος της επίθεσης και τις νέες αυταπάτες, δίκος μας στόχος είναι να ανάψουν εστίες αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο, να οργανώσουμε την απεργιακή μας κλιμάκωση με στόχο να μην κατέβει το νομοσχέδιο, να ικανοποιηθούν οι ζωτικές διεκδικήσεις μας, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για κατάργηση της ευέλικτης εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση. Ο συντονισμός της δράσης μας με τα άλλα ταξικά σωματεία στον κλάδο, το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων, μπορεί να βάλει εμπόδια στην επίθεση της εργοδοσίας σε εργοτάξια και γραφεία μπροστά στη νέα επίθεση που φέρνουν οι διοικητικές αλλαγές στους ομίλους, να ανοίξει το δρόμο για ΣΣΕ.

Έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη κοινού βηματισμού με τα ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες που κινούνται σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, εργοδότες και ΕΕ, που οργάνωσαν τις απεργιακές μάχες τα τελευταία χρόνια και τις κινητοποιήσεις απ’ την πρώτη μέρα της πανδημίας, ενώ τώρα οργανώνουν την απεργιακή κλιμάκωση ξεκινώντας απ’ την απεργία της 6ης Μάη. Έχουμε θετική πείρα απ’ το κοινό πλαίσιο αιτημάτων που είχαμε διατυπώσει πάνω από 530 Ομοσπονδίες και Συνδικάτα μεταξύ αυτών και το Σωματείο μας, με κεντρικό αίτημα την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ που τσακίζουν Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις και κοινωνική ασφάλιση.

Με τις ανάγκες μας μπροστά απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ΤΟ 8ΩΡΟ! Παλεύουμε για μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
  • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Έκτακτο επίδομα 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας στους άνεργους και με χαμηλό εισόδημα μηχανικούς. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και την οργάνωση των εργαζομένων.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας μετά το πέρας της πανδημίας
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!