ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ –ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ απ’το 8ωρο και τα ταξικά συνδικάτα

OΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΗ, ΣΤΙΣ 19:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η επίκληση από τον υπουργό Εργασίας των Οδηγιών της ΕΕ, όσων υπέγραψαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν αλλάζει το βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα και τους στόχους του αντεργατικού νομοσχεδίου για την επέκταση του απλήρωτου χρόνου εργασίας. Επιβεβαιώνει ότι η επίθεση αυτή εξελίσσεται βήμα – βήμα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων την οποία έρχεται να απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Επιβάλλει νομοθετικά πλέον την απλήρωτη εργασία. Μιλάνε για «ελεύθερο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών» αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς για τα σχολεία. Το νέο αντεργατικό πλαίσιο προβλέπει παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, μέχρι και 13 ώρες τη μέρα ή 65 ώρες τη βδομάδα χωρίς πληρωμή υπερωρίας, με ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ρεπό ή μεγαλύτερες άδειες σε μελλοντικό χρόνο. Φέρνει γενίκευση της Κυριακάτικης εργασίας σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Απαλλάσσει την εργοδοσία από τα τελευταία «εμπόδια» ακυρώνοντας την «προϋπόθεση» της συμφωνίας εργοδότη και σωματείου για την εφαρμογή της «διευθέτησης», θεσμοθετώντας την ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου.

Μας αφαιρούν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης, την απεργία και δράση των σωματείων μας, με γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση. Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, μας άφησαν έρμαια της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία, μιλάνε για νομοσχέδιο «προστασίας της εργασίας». Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή», χωρίς καμιά πολιτική ευθύνη να υπάγεται απευθείας στο ΣΕΒ!

Παλεύουμε ενάντια στην ευέλικτη εργασία και τη ζωή λάστιχο

ενάντια σε κεφάλαιο – ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους

Εκεί που η ωραιοποίηση του αντεργατικού τερατουργήματος τελειώνει, ξεκινάει ο εκβιασμός με την παρουσίαση του ως «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων για τη διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης είναι προϋπόθεση για τις χρυσοφόρες επενδύσεις στην «Πράσινη» και την «Ψηφιακή» Οικονομία, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η νέα κρίση στην οικονομία σηματοδοτεί την εκτόξευση της εκμετάλλευσης στους κλάδους που βρίσκονται σε άνοδο, ενώ η ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας θα κυριαρχούν σε άλλους κλάδους που βρίσκονται σε συρρίκνωση. Η «Ελλάδα 2.0» όσο «πράσινη» και «ψηφιακή» κι αν είναι δε μπορεί να απαλλαχτεί απ’ το φαύλο κύκλο της περιοδικής κρίσης. Δε χωράει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης

Απέναντι στο μέγεθος της επίθεσης, τις νέες αυταπάτες και τους εκβιασμούς, δικός μας στόχος είναι να ανάψουν εστίες αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο, να οργανώσουμε την απεργιακή μας κλιμάκωση, να ικανοποιηθούν οι ζωτικές διεκδικήσεις μας, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, κατάργηση της ευέλικτης εργασίας με το Μπλοκάκι, κοινωνική ασφάλιση. Στη νομική καθιέρωση της «ατομικής διαπραγμάτευσης» με τους εργοδότες, εμείς αντιπαρατάσσουμε τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο συντονισμός της δράσης μας με τα άλλα ταξικά σωματεία στον κλάδο, με τα πάνω από 500 Σωματεία και Ομοσπονδίες που κήρυξαν την πρωτομαγιάτικη απεργία της 6ης Μάη μπορεί να ανοίξει το δρόμο αυτό.

Απαιτούμε τώρα τη συνολική κατάργηση όλου του αντεργατικού Μνημονιακού πλαισίου –οπλοστασίου της εργοδσίας που θεσμοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των Μνημονιών και πάνω στο οποίο έρχεται να προσθέσει το δικό της τερατούργημα η σημερινή.

Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δεν επιτρέπουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!