31 Γενάρη και 28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Με οργάνωση & αγώνα στους χώρους δουλειάς

  • Δυναμώνουμε το Σωματείο – Ολοκληρώνουμε το βήμα με υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς & εργασιακά δικαιώματα
  • Μαζί με ταξικά Συνδικάτα & Ομοσπονδίες υπερασπιζόμαστε το μισθό, τα δικαιώματα & τη ζωή μας, παλεύουμε:
    • ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος απ’ τις φυσικές καταστροφές
    • ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο
  • Κλιμακώνουμε τη σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου, ΝΑΤΟ & ΕΕ

 

Οργανώνουμε την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ

Η υπογραφή ΣΣΕ αποτελεί βασικό βήμα για την υπεράσπιση των μισθών και δικαιωμάτων μας. Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» διαψεύδεται καθημερινά. Όμιλοι, τεχνικές και μελετητικές εταιρείες ετοιμάζονται να εκτελέσουν έργα δεκάδων δις € θεμελιωμένα στη δική μας εκμετάλλευση που βαθαίνει.

Ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα στην κερδοφορία τους και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας:

  • με χαμηλούς μισθούς, τη φθηνή – ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα με το Μπλοκάκι
  • με τη 10ωρη – 12ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα
  • με την αχαλίνωτη εντατικοποίηση για να «προλάβουμε» προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα

Αυτές οι συνθήκες γεννούν τα εργοδοτικά εγκλήματα – «ατυχήματα», καταστρέφουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία για να εκτοξεύσουν την κερδοφορία κατασκευαστικών ομίλων, «επενδυτών» και τραπεζών.

Την ίδια ώρα μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες μιας δεκαετίας κρίσης και μνημονίων, τη νέα διαρκή συμπίεση του πραγματικού μας μισθού απ’ τον πληθωρισμό.

Στην κατάσταση αυτή αποτελεί ασπίδα μας η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καθορίζει τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας, δηλαδή: τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, το ωράριο, την αποζημίωση υπερωριακής και εκτός έδρας εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων όπως οι άδειες, τα διαλείμματα, με ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους απ’ ό,τι η γενική εργατική νομοθεσία και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που με απόφαση της κυβέρνησης καθορίζει κατώτερο μισθό που ξεκινά απ’ τα 780 Ευρώ.

Η ατομική «διαπραγμάτευση» κρατά συνολικά χαμηλά το μισθό μας, καθιερώνει τους όρους εργασίας του «συνεργάτη» με μπλοκάκι, δηλαδή χωρίς ωράριο, άδειες, δικαιώματα.

Διεκδικούμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης – Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη).

Διεκδικούμε αυξήσεις επί των μισθών της προηγούμενης ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012 που καλύπτουν τον πληθωρισμό και ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση βασικού μισθού βάσει προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινά από: 1295€ καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και σχολών 5ετούς φοίτησης, 1205€ για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης, 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών, με αναπροσαρμογή μισθών στο τέλος κάθε εξαμήνου ώστε να καλύπτονται οι απώλειες απ’ τον πληθωρισμό, 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

 

Σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ – κεφαλαίου – κυβέρνησης

Η επίθεση διαρκείας στο εισόδημά μας συνεχίζεται με νέο γύρο κοινωνικών περικοπών, με διατήρηση της ληστρικής έμμεσης φορολογίας, με νέους άμεσους φόρους σε αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι, την ίδια στιγμή που δίνονται νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Έτσι εξασφαλίζονται τα ενισχυμένα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται στους δανειστές και σαν κρατικές ενισχύσεις στους ομίλους, τα 2 δις Ευρώ ετησίως των πολεμικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

  • Ο πληθωρισμός στα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, τη στέγαση και την ενέργεια, βασικές ανάγκες και υπηρεσίες συρρικνώνει τον πραγματικό μισθό, ακόμα κι όταν αυτός αυξάνεται ονομαστικά.
  • Η «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ συνεπάγεται πανάκριβη ενέργεια, στο όνομα της «κλιματικής κρίσης» φέρνει κέρδη στους ομίλους, φτώχεια και ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
  • Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, φέρνουν νέες ανατιμήσεις σε ενέργεια και προϊόντα.
  • Τα πανάκριβα επιτόκια εκτοξεύουν το κόστος των στεγαστικών δανείων γιγαντώνοντας τα κέρδη funds και τραπεζών. Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, δίπλα στις προηγούμενες που ξεσπιτώνονται απ’ το κύμα πλειστηριασμών με άγρια καταστολή.
  • Η «απελευθέρωση» της ΕΕ μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, υγεία, ασφάλιση και εκπαίδευση. Αυτός ο δρόμος της εμπορευματοποίησης όλων των αναγκών μας οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, το δημόσιο σύστημα υγείας σε διάλυση, τα δημόσια σχολεία σε οριακή κατάσταση λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η επίθεση στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Ο νόμος Γεωργιάδη – συνέχεια των νόμων Βρούτση, Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη – από τη μια διασφαλίζει τα κέρδη των εργοδοτών και ελαστικοποιεί πλήρως τις σχέσεις εργασίας (13ωρο ημερησίως και εργασία 70 ώρες τη βδομάδα, νέες συμβάσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως κατά παραγγελία χωρίς οργανωμένο ωράριο), και από την άλλη επιχειρεί να διαλύσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να παλεύουν, με το χτύπημα στην απεργία και την ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, τη στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση σε εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ και ΟΟΣΑ, προχωρά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δίνει τη χαριστική βολή στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή προοπτική των μηχανικών. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αναιρεί το λαϊκό κεκτημένο δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και της μαζικής πρόσβασης σε αυτή. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα νέο τρόπο υφαρπαγής του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά και μια προσπάθεια επιβολής της ισχύος του κεφαλαίου πάνω στον αγωνιζόμενο λαό, που με τις κινητοποιήσεις του έχει πολλές φορές αποτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δε θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ, αντίθετα θα ενισχύσει την εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις & καταργήσεις τμημάτων, επιβολή διδάκτρων. Περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και επιβολή λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδηγούν στην πλήρη υποταγή της γνώσης και της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος, την περαιτέρω υπαγωγή επιμέρους όψεων και λειτουργιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αρχές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τη μετατροπή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης από αγαθό σε εμπόρευμα.

Θα επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων και νέο πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς. Προκειμένου να ενισχύσουν την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστήμιων, να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό, φέρνουν την ισοτίμηση των διπλωμάτων Πολυτεχνικών Σχολών με τα πτυχία των τριετών σπουδών κολλεγίων που με το νέο νόμο θα ονομάσουν «πανεπιστήμια». Σε συνέχεια οδηγιών της Ε.Ε., των νόμων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ–ΠΑΣΟΚ και των ρυθμίσεων Γαβρόγλου-Κεραμέως για την ισοτίμηση των κολλεγίων, η ηγεσία του ΤΕΕ ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει εξετάσεις για την είσοδο στο επάγγελμα και διαρκείς, επί πληρωμή, πιστοποιήσεις στη συνέχεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Στο όνομα της «υπεράσπισης» των πενταετών πτυχίων υλοποιεί στην πράξη την «εξίσωση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος.

Θα υποβαθμίσει πλήρως τη δημόσια εκπαίδευση, η οποία με την εφαρμογή της ΕΒΕ έχει ήδη δεχτεί τα πρώτα πλήγματα με την κατακόρυφη μείωση των εισακτέων και το κλείσιμο ιδρυμάτων.

Απέναντι στους λαϊκούς αγώνες επιστρατεύεται η κρατική καταστολή. Μόνο τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιήθηκαν ΜΑΤ και χημικά για να επιβάλλουν το ξεσπίτωμα λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στους βιοπαλαιστές αγρότες που αγωνίζονται για το εισόδημα και τη ζωή τους, για την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος με επέμβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Μπροστά στις μαθητικές & φοιτητικές κινητοποιήσεις που φουντώνουν επιστρατεύονται διευθυντές, πρυτάνεις, καθεστωτικά ΜΜΕ και κυβερνητικά παπαγαλάκια στο ρόλο εισαγγελέα.

 

Κλιμακώνεται η εμπλοκή της χώρας στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Συνεχίζεται η σφαγή στην Παλαιστίνη, με πάνω από 24 χιλιάδες θύματα και 60 χιλιάδες τραυματίες, ανάμεσά τους χιλιάδες μικρά παιδιά και βρέφη, κοντά στα 2 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμέ­νοι. Η ίδια πολιτική που έχει κηρύξει τον «πόλεμο» ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, είναι αυτή που επιβάλλει στην κυβέρνηση της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, να εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στο πόλεμο. Η Ελλάδα με τις βάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αποτελεί ορμητήριο σφαγής των λαών. Συνεχίζει να στέλνει πολεμικά πλοία, υλικά και προσωπικό στις Νατοϊκές αποστολές, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας. Η τελευταία αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με το πρόσχημα «της προστασίας της ναυσι­πλοΐας», δηλαδή των εφοπλιστών, θέτει τη χώρα στην «αιχμή του δόρατος» σε σχεδιασμούς που βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή και δι­αιωνίζουν την κατοχή στην Παλαιστίνη.

Βαφτίζουν «εθνικό» συμφέρον τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων για να προχωρήσουν στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη σφαγή του Παλαιστινικού λαού, στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ & ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, απ’ την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Καθιστούν το λαό συνένοχο στη σφαγή και τη χώρα στόχο αντιποίνων σε πιθανή ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.

Η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανονα­τοϊκό στρατόπεδο, με την παραχώρηση των λιμανιών Σούδας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου κ.α. στις ΗΠΑ για να εξαπολύουν τις δολοφονικές επεμβάσεις. Συνεχίζει να δαπανά υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, βρισκόμενη σταθερά στην κορυφή του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό δαπανών στο ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” ελληνικής και τουρκικής άρχουσας τάξης για την προώθηση του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη”, με στόχο την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την ειρήνη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στις ενάντια στην ελληνική πολεμική εμπλοκή που αποτελεί ταυτόχρονα έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα του για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

 

Κλιμακώνουμε τον αγώνα και τη σύγκρουση με τους ομίλους και το κράτος τους για τις ανάγκες & τη ζωή μας

  • Κλιμακώνουμε την παρέμβαση για ισχυροποίηση του Σωματείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι ανάγκη τα μέλη μας να αναλάβουν ενεργό ρόλο στο χώρο δουλειάς τους, προκειμένου να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ, με πραγματικούς απεργούς και συμμετοχή τους στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις μέχρι την υπογραφή της. Η κατάκτηση υποχρεωτικής εφαρμογής της ΣΣΕ απ’ το σύνολο των εταιρειών στον κλάδο χρειάζεται μαζική συμμετοχή και σύγκρουση με τους εργοδότες. Ειδικά σ’ ένα πεδίο που η αντεργατική νομοθεσία βάζει μεγάλα εμπόδια στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής των ΣΣΕ.
  • Κλιμακώνουμε με συμπόρευση του Σωματείου με το μαζικό, μαχητικό και με ταξικό προσανατολισμό εργατικό κίνημα, τα εκατοντάδες Σωματεία –Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Είναι μονόδρομος για την πιο αποτελεσματική και πραγματικά μαζική οργάνωση των μαχών με την εργοδοσία και τις συνεχόμενες αντεργατικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενάντια στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό των ηγεσιών ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ χρήσιμο συνεταίρο της εκάστοτε κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της ΕΕ που υπονομεύουν κάθε δυνατότητα κινητοποίησης και διεκδίκησης.
  • Συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής ενότητας στον κλάδο και συμπόρευσης ειδικά στα μεγάλα εργοτάξια ενάντια στην κοινή εργοδοσία, με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων που σήμερα παρεμβαίνουν για τη γενική εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ που κατέκτησαν, για την υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων με επιπλέον αυξήσεις και δικαιώματα, για τη σύνταξη και τα κλεμμένα ασφαλιστικά τους ένσημα.

Έχουμε πείρα χρόνων απ’ τον αδιέξοδο δρόμο της περιχαράκωσης και τελικά εγκλωβισμού του Σωματείου σε κάλπικους «συντονισμούς» ανά θέμα και ημερομηνία, με βάση την εκάστοτε πολιτική συμφωνία της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ. Έχουμε πείρα απ’ τα αδιέξοδα ενός προσανατολισμού στην κατεύθυνση του «αντιδεξιού-αντικυβερνητικού», μετώπου που στην πράξη υποβιβάζει το κίνημα στο ρόλο «ουράς» στα σχέδια κυβερνητικής εναλλαγής του αστικού συστήματος, ακυρώνει την ανάγκη σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τον πραγματικό μας αντίπαλο και το σύνολο των κομμάτων που υπηρετούν την άρχουσα τάξη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Με το κράτος της άρχουσας τάξης βρισκόμαστε καθημερινά σε πόλεμο, αφού απειλεί συνεχώς τα δικαιώματά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας, τη ζωή μας. Γι’ αυτό οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν, μέχρι την ανατροπή.

  • Συντονιζόμαστε με τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που κινητοποιούνται πανελλαδικά, στις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος.
  • Συνεχίζουμε μαζί με τα άλλα σωματεία μισθωτών επιστημόνων, όπως το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και τις Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, το συντονισμό ενάντια στα μέτρα φοροληστείας και κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις, με επίσκεψη στα μπλόκα, των βιοπαλαιστών αγροτών και των κτηνοτρόφων που βγαίνουν αυτές τις μέρες με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, τον αγώνα που διεξάγουν για αξιοπρεπή ζωή.
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στην Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
  • Προκηρύσσουμε και παλεύουμε για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 28ης του Φλεβάρη που πρέπει να γίνει υπόθεση των Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.
  • Συμμετέχουμε μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία στην Πανελλαδική Κλαδική Απεργία της 31ης Γενάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις (κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10.30 π.μ., πλ. Κάνιγγος).

 

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.) στην προοπτική κατάργησης του δελτίου παροχής υπηρεσιών, με κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές. Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια – Καμία σκέψη παράκαμψης ή αναθεώρησης του άρθρου 16. Όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση. Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων – Πτυχία με αξία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο με δικαιώματα. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Όχι το σχολείο εξεταστικό μαραθώνιο που εξοντώνει καιεξασφαλίζει πελατεία στα ιδιωτικά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Να γυρίσουν πίσω ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές, κατάργηση του ΦΠΑ, στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου κ.λπ. διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να Μείωση φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ). Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης και πρόληψης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Άμεση διακοπή όλων των μη αναγκαίων εργασιών όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.λπ., με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων των εργαζομένων.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού σε όλους τους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με ΔΠΥ. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ  – Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το «εμπόριο ρύπων».

 Αναλυτικότερα για το διεκδικητικό πλαίσιο ισχύει η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου.