ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (5/11/2023)

ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10:30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος

Πέμπτη 9 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ. συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14-16 Αθήνα), όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του σωματείου με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου για τη ΣΣΕ. 

Όλες & όλοι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε το μισθό, τα δικαιώματα την ίδια τη ζωή μας !

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Καμία στήριξη στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού – Καμία εμπλοκή & διευκόλυνση σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ισραήλ
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς & εργασιακά δικαιώματα
  • Το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη νέα φοροληστεία
  • Την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος απ’ τις φυσικές καταστροφές
  • Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την υγεία, την ασφάλιση και την παιδεία.

Καμιά στήριξη στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ – Ξεσηκωμός για την απεμπλοκή της χώρας απ’ το μακελειό

Η «σωστή πλευρά» της ιστορίας είναι ενάντια στο έγκλημα του κατοχικού κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, ενάντια στην άθλια ισραηλινή και ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα που αναπαράγουν τα εγχώρια Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, η οποία βαφτίζει θύτες τα θύματα, εμφανίζει τις δολοφονίες αμάχων σαν «λελογισμένο κόστος» του δικαιώματος στη δήθεν «αυτοάμυνα ενάντια στην τρομοκρατία».

Η κατοχή και ο πόλεμος δεν ξεκίνησαν πριν ένα μήνα. Μετρούν ήδη 75 χρόνια με 100.000 δολοφονημένους Παλαιστίνιους. Μόνο το 2023 μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, πάνω από 170 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε παρουσιάσει δημόσια από το βήμα του ΟΗΕ, τέλη Σεπτέμβρη του 2023, χάρτη του μεγάλου Ισραήλ και ενταφιασμού των αποφάσεων για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Η αποκάλυψη του ισραηλινού σχεδίου για βίαιο εκτοπισμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας προς την Αίγυπτο και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, δείχνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των βομβαρδισμών και της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τη συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Βαφτίζουν «εθνικό» συμφέρον τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και προχωρούν στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη σφαγή του Παλαιστινικού λαού, στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, απ’ την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Έτσι καθιστούν το λαό συνένοχο στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και τη χώρα στόχο αντιποίνων σε πιθανή ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.

Όπως την ειρήνη, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή απειλούν ο ανταγωνισμός και τα παζάρια συνδιαχείρισης τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις έχουν ήδη τοποθετήσει το λαό μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πλάι στις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξεσπούν παγκόσμια. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην ελληνική πολεμική εμπλοκή που αποτελεί ταυτόχρονα έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα του για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Για το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Κυβέρνηση – εργοδότες κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας

Παράλληλα, μαίνεται ο διαρκής εσωτερικός πόλεμος που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση – εργοδότες, με τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τη ζωή μας να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Έρχεται νέος γύρος κοινωνικών περικοπών και φοροληστείας για τα ματωμένα πλεονάσματα που κατευθύνονται στους δανειστές, σε κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο, σε πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.  

Μια δεκαετία υποστήκαμε τις συνέπειες της κρίσης, τώρα βιώνουμε τα «οφέλη» της ανάπτυξής τους, με:

  • τον πληθωρισμό να εξανεμίζει ακόμα και έναν ονομαστικά αυξημένο μισθό, μετατρέποντας σε πολυτέλεια βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, τη στέγη, βασικές ανάγκες,
  • την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ που φέρνει ενεργειακή εξάρτηση και φτώχεια
  • τη ληστρική φορολογία των άμεσων & έμμεσων φόρων, τη νέα φοροεπιδρομή στο «μπλοκάκι»
  • τους χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών, την εκτόξευση του κόστους των στεγαστικών δανείων που γιγαντώνει τα κέρδη των τραπεζών δημιουργώντας νέα γενιά κόκκινων δανείων, ενώ μετατρέπει σε ομήρους funds και τραπεζών εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες
  • τις καταστροφικές πλημμύρες & πυρκαγιές, προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, αποτέλεσμα του δρόμου ανάπτυξης στον οποίο η γη αποτελεί εμπόρευμα, οι χρήσεις γης υποτάσσονται στο κριτήριο διασφάλισης της κερδοφορίας των ομίλων και όχι της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, τα απαραίτητα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής –αντισεισμικής –αντιπυρικής προστασίας υπακούουν στην ανάλυση «κόστους –οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του
  • την «απελευθέρωση» της ΕΕ που μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την υγεία, την ασφάλιση και την εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Το εχθρικό κράτος που είναι ικανότατο να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια, να στέλνει φρεγάτες στη Μεσόγειο για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ομίλων, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εμφανίζεται «ανίκανο» να μας προστατεύσει από την ακρίβεια, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα εργατικά ατυχήματα. Με αυτό το κράτος της άρχουσας τάξης βρισκόμαστε καθημερινά σε πόλεμο, αφού απειλεί συνεχώς τα δικαιώματά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας, τη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να πέσουν βόμβες για να πεθάνει κανείς περιμένοντας το ΕΚΑΒ, να πνιγεί στη Θεσσαλία, να καεί στη Δαδιά της Θράκης, να σκοτωθεί σε κάποιο από τα εργοδοτικά εγκλήματα που βαφτίζουν εργατικά ατυχήματα, να κλονιστεί η ψυχική του υγεία από την ανασφάλεια, το άγχος και την εντατικοποίηση.

Η οργάνωση της πάλης για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, βασικό βήμα για την ανάσχεση της επίθεσης

Το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές χτίζεται με τη δική μας φθηνή και ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα, με 10ωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση. Αυτές οι συνθήκες που γεννούν εργοδοτικά εγκλήματα –«ατυχήματα», καταστρέφουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία, αποτελούν όρο για την εκτόξευση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών ομίλων και των τραπεζών.

Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε στον κλάδο.

Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες που καλλιεργεί η εργοδοσία, για να μας διασπά, περί «ατομικής ανέλιξης» του «ανταγωνιστικού» εργαζόμενου που αμοίβεται με βάση την «απόδοσή» του. Η «ατομική διαπραγμάτευση» του μισθού ξεκινά απ’ τα 780 Ευρώ, με όρους εργασίας αυτούς του «συνεργάτη» με μπλοκάκι, δηλαδή χωρίς ωράριο, άδειες, δικαιώματα.

Σε αυτήν την κατάσταση αποτελεί ασπίδα μας η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καθορίζει τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας. Δηλαδή τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, το ωράριο, την αποζημίωση υπερωριακής και εκτός έδρας εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων όπως οι άδειες, τα διαλείμματα με όρους τουλάχιστον καλύτερους από τη γενική εργατική νομοθεσία.

Γι’ αυτό διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις επί των αμοιβών της προηγούμενης ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012. Αυξήσεις οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες): 1295€ καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και σχολών 5ετούς φοίτησης, 1205€ για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης, 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών, με αναπροσαρμογή μισθών στο τέλος κάθε εξαμήνου ώστε να καλύπτονται οι απώλειες απ’ τον πληθωρισμό, 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Στις 8 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. Καλούμε σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις μαζί με τα συνδικάτα και την Ομοσπονδία Οικοδόμων (στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. πλ. Κάνιγγος).

Την Πέμπτη 9 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ. καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14-16 Αθήνα), όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του σωματείου με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου για τη ΣΣΕ.

Στο δρόμο τη σύγκρουσης με τους ομίλους και το κράτος τους για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας

Ενόψει της διαπραγμάτευσης ουσιαστικών αυξήσεων με την εργοδοσία, απαιτείται η κλιμάκωση της παρέμβασης και η ισχυροποίηση του Σωματείου μέσα στους χώρους δουλειάς, με τον ενεργό ρόλο κάθε μέλους του Σωματείου στο χώρο δουλειάς του, προκειμένου να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ, η συμμετοχή τους στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Οργανώνουμε την καθημερινή πάλη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που αποτελεί το απαραίτητο βήμα στην πορεία κατοχύρωσης ενιαίων όρων εργασίας και αυξήσεων των μισθών των μισθωτών τεχνικών στις Τεχνικές και Μελετητικές Εταιρείες.

Αποτελεί αντικείμενο σκληρής διεκδίκησης και σύγκρουσης η κατάκτηση υποχρεωτικής εφαρμογής της ΣΣΕ απ’ το σύνολο των εργοδοτών στον κλάδο, σε ένα πεδίο που η αντεργατική νομοθεσία βάζει μεγάλα εμπόδια στην υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ και περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα.

Η πλατιά συμπόρευσή μας με το μαζικό, μαχητικό και με ταξικό προσανατολισμό εργατικό κίνημα, Σωματεία –Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα – είναι μονόδρομος για την πιο αποτελεσματική και πραγματικα μαζική οργάνωση των μαχών με την εργοδοσία και τις συνεχόμενες αντεργατικές κρατικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε στο δρόμο της ταξικής ενότητας και συμπόρευσης ενάντια στην κοινή εργοδοσία του κλάδου, με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων – που σήμερα παρεμβαίνουν για τη γενική εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ που κατέκτησαν, που παλεύουν και πετυχαίνουν την υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων με επιπλέον κατακτήσεις.

Δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα η περιχαράκωση και τελικά ο εγκλωβισμός του Σωματείου σε κάλπικους «συντονισμούς» ανα θέμα και ημερομηνία, με βάση την κάθε φορά πολιτική συμφωνία της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ και προσανατολισμό την κατεύθυνση του «αντιδεξιού-αντικυβερνητικού» μετώπου που στην πράξη ακυρώνει την ανάγκη σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τον πραγματικό μας αντίπαλο.

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν. Συντονιζόμαστε με τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που κινητοποιούνται πανελλαδικά, στις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος.

Συμμετέχουμε μαζί με το Συνδικάτο, την Ομοσπονδία  Οικοδόμων και άλλα ταξικά σωματεία στις δράσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα “Ψαρά” και τα άλλα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.) στην προοπτική κατάργησης του δελτίου παροχής υπηρεσιών, με κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Κατάργηση στην πράξη των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά στα συνδικάτα. Απειθαρχία για “να μείνει στα χαρτιά” και να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφή (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυση κ.ο.κ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Κρατική πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για το φορολογικό. Μείωση φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ). Να διακόπτεται κάθε εργασία σε οικοδομές, εργοτάξια, στις κατασκευές, στους 38 βαθμούς Κελσίου. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλους τους νομούς της χώρας. Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Άμεση απόδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο και στους τεχνικούς. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ με ένταξη κλάδων και ειδικοτήτων (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες.  
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης και πρόληψης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Άμεση διακοπή όλων των μη αναγκαίων εργασιών όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.λπ., με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων των εργαζομένων. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του πληθυσμού χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και άλλων φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών (μεταφορά και διαμονή σε ασφαλείς χώρους, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.). Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές με ευθύνη του κράτους. Άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όχι στα επαγγελματικά Ταμεία. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση όλων των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή τους. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού σε όλους τους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με ΔΠΥ.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια πριν τον τοκετό για τη χορήγηση επιδόματος και άδειας μητρότητας. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στον συντάξιμο χρόνο. Δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών και ΑΜΕΑ, δομών προστασίας παιδιών και φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.
  • Μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αποκαλύπτουμε τη ρίζα της και διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για την προστασία της γυναίκας που έχει κακοποιηθεί αλλά και την πρόληψη κάθε μορφής βίας. Συντονιζόμαστε με άλλα ταξικά σωματεία και φορείς του γυναικείου κινήματος σε αυτή την κατεύθυνση. Διεκδικούμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.) για να καλυφθεί των σύνολο των αναγκών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ – Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το «εμπόριο ρύπων».