Την Κυριακή 5/11/2023  πραγματοποιήθηκε μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου (βλ. απόφαση εδώ), και αποφασίστηκε η 24ωρη απεργία του Σωματείου, μαζί με την ομοσπονδία οικοδόμων που είχε ήδη κηρύξει απεργία για τα εργοτάξια, με βασικό αίτημα τη διεκδίκηση μας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Το μπλοκ του Σωματείου μας στη διαδήλωση είχε ιδιαίτερη μαζικότητα και παλμό. Παράλληλα στην απεργία πανελλαδικά συμμετείχαν τα παραρτήματα του Σωματείου σε Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και Χανιά ενώ το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, προκήρυξε 24ωρη απεργία για τους μηχανικούς στα εργοτάξια και συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία από κοινού με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων προς το Υπουργείο Εργασίας, όπου καταθέσαμε το πλαίσιο αιτημάτων του σωματείου για την κατοχύρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, ώστε να συζητηθούν σε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας.

Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 9/11, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς, στα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14-16), με θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο για το σύνολο των μηχανικών και τεχνικών, με παράλληλη συγκέντρωση μελών του σωματείου.

Στη συνάντηση αυτή από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων συμμετείχαν μέσω εκπροσώπων τους ο ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρας Τάξης), ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών & ΕΠΕ) και η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), ενώ δεν προσήλθαν ο ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών), η ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), ο ΣΕΓΕΚ (Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής & Κτηματολογίου) και η ΕΚΚΕ (Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος).

Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ΣΤΥΕ/ΟΣΕΤΕΕ, οι οποίοι είχαν αποστείλει την πρόταση τους για υπογραφή ΣΣΕ λίγες μέρες πριν.

Στη συνάντηση  έλαβε χώρα η πρώτη συζήτηση πάνω στο σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει επεξεργαστεί το Σωματείο μας (βλ. αναλυτικά εδώ).

Η εργοδοτική πλευρά ζήτησε διευκρινίσεις επί του περιεχομένου του σχεδίου της ΣΣΕ, σχετικά με τους αμειβόμενους με ΔΠΥ,  το ύψος του μισθού που διεκδικούμε σε σύγκριση με την τελευταία σύμβαση (της οποίας η μετενέργεια της ισχύος καταργήθηκε με τις μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις τον Αύγουστο του 2012), τα επιδόματα και κάποιες απ’ τις θεσμικές διεκδικήσεις. Δεν μπήκε σε συζήτηση για το ύψος του μισθού, ούτε απάντησε συγκεκριμένα για τις θεσμικές διεκδικήσεις, ενώ ζήτησε χρόνο προκειμένου να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα πάνω στην πρόταση μας.

Το πρώτο βήμα έγινε. Η συνάντηση αποτελεί θετικό βήμα για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ, καθώς στην τελευταία μας συνάντηση (Δεκέμβριος 2022) οι εργοδοτικοί φορείς είχαν επικαλεστεί διάφορα «κωλύματα» για να αποφύγουν τη διαπραγμάτευση με το Σωματείο.

Γνωρίζουμε καλά πως μέχρι την κατάκτηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης έχουμε να διανύσουμε δύσκολο δρόμο.

Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου ενόψει της διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία για ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, να κλιμακώσουμε την παρέμβαση και την ισχυροποίηση του σωματείου μέσα στους χώρους δουλειάς, με τον ενεργό ρόλο κάθε μέλους, προκειμένου να γίνει υπόθεση όλο και περισσότερων συναδέλφων/ισσών η διεκδίκηση υπογραφής της.

Στη συνάντηση η εργοδοσία επιβεβαίωσε την ικανοποίηση απ΄ την κατακόρυφη άνοδο της δραστηριότητας στον κλάδο, καθώς και τις προσδοκίες της για εξασφάλιση μιας «χρυσής» περιόδου κερδοφορίας με τη διανομή πάνω από 100δις Ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Στην κατάσταση αυτή, που φέρνει μεγάλα κέρδη στα αφεντικά και πρωτόγνωρη εντατικοποίηση για εμάς στον κλάδο, πρέπει να αυξήσουμε την απαιτητικότητα μας και να τη μετατρέψουμε σε συλλογική δράση με διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και κατακτήσεις εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς το τεράστιο κύμα ακρίβειας κατατρώει το εισόδημα μας.

Είναι ανάγκη να ασκηθεί πραγματική πίεση στην εργοδοτική πλευρά με το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, τη συμμετοχή στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Κάθε μέλος του Σωματείου να γίνει πόλος συσπείρωσης και οργάνωσης του αγώνα στο χώρο δουλειάς του.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο περαιτέρω σχεδιασμός δράσης του σωματείου μπροστά και στην επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διεκδικούμε:

Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από :

1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,

1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,

1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών                                                                                   

Απαιτούμε στο τέλος κάθε εξαμήνου αναπροσαρμογή των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν  τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό. Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου