Η εταιρεία Diadilos Solutions (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 314, Καλλιθέα) απασχολεί συναδέλφους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ως υπεργολάβος για τα έργα της Αττικό Μετρό στη νέα Γραμμή 4 του Μετρό. Το αντικείμενο των συναδέλφων/συναδελφισσών είναι η επιθεώρηση κτιρίων εντός ζώνης επιρροής της νέας γραμμής του μετρό.

Όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοι, εργάζονται σε συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας καθώς είναι υποχρεωμένοι να επιθεωρούν κτήρια εγκαταλελειμμένα με επικίνδυνη πρόσβαση, υπόγεια τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί και να ανεβαίνουν σε ταράτσες από ανεμόσκαλες στις οποίες δεν επιτρέπεται η πρόσβαση λόγω κακής συντήρησης.

Εκτός από την απουσία των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στην εργασία, η καταβολή των μισθών τους από το πρώτο διάστημα της πρόσληψής τους καθυστερούσε πάγια από την συμφωνημένη ημερομηνία καταβολής τους με αποκορύφωμα την μη καταβολή μισθών. Χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση, η εργοδοσία άφησε απλήρωτους τους εργαζομένους από τις 30 Ιουλίου έως και σήμερα, δηλαδή τους χρωστάει δεδουλευμένα πέντε μηνών καθώς και όλες τις νόμιμες απολαβές που δικαιούνται από το Πάσχα και μετά. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των συναδέλφων να επικοινωνήσουν με την εταιρεία (και ατομικά άλλα και με μαζική επιστολή), η εταιρεία μέσω της υπεύθυνης προσωπικού «δεσμευόταν» ότι θα πληρωθούν κάθε φορά την επόμενη βδομάδα. Οι συνάδελφοι προφανώς έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν χωρίς να έχουν πληρωθεί τους τελευταίους μήνες εργασίας τους.

Η εταιρεία ισχυρίζεται όλο αυτό το διάστημα ότι αδυνατεί να καταβάλλει τους μισθούς γιατί δεν έχει πληρωθεί απ’ την κοινοπραξία του ομίλου AVAX με τις GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A., που έχει αναλάβει το έργο της γραμμής 4. Στην επικοινωνία του ΔΣ του σωματείου με τη υπεύθυνη προσωπικού, η οποία δε δίστασε να μας ζητήσει τα στοιχεία των συναδέλφων που μας απευθύνθηκαν, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι θα καταβάλλει πάλι από βδομάδα τους μισθούς (ή τμήμα αυτών) που χρωστάει στους συναδέλφους.

Το σωματείο έκανε σαφές στην εργοδοτική πλευρά ότι  δεν αποτελεί λύση να μην καταβληθεί το σύνολο των οφειλομένων μισθών σε όλους τους συναδέλφους. Έως και σήμερα, οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, έκαναν καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας η οποία εκδικάζεται τη Δευτέρα 25/09 στη Επιθεώρηση Καλλιθέας. Το σωματείο στηρίζει τον αγώνα τους και απαιτεί:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μισθών στους συναδέλφους και καταβολή των μισθών τους κάθε μήνα.
  • Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ).
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.)
  • Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που να ορίζουν ρητά τις απολαβές, το ωράριο, το διάλειμμα τις ετήσιες άδειες.
  • Δώρα και επιδόματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις.