Μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία, μια ακόμα οικολογική καταστροφή, βιώνει η χώρα και ειδικά η Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι εικόνες και οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

Οι επιπτώσεις  είναι ανυπολόγιστες, ανεπανόρθωτες και μακροπρόθεσμες. Χάθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκε η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ ο αριθμός των νεκρών μπορεί να μεγαλώσει και άλλο αφού μπορεί να έχουν πνιγεί και άλλοι κάτοικοι των περιοχών ή μετανάστες εργάτες γης.

Ταυτόχρονα οι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού είναι τεράστιοι, από τα νεκρά ζώα, τους υγειονομικούς κινδύνους, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, τους κινδύνους από επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενώ δεν έχουν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Βέβαια, για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κρατικό μηχανισμό, πάντα φταίει «κάποιος άλλος» και η καραμέλα έχει βρεθεί: «Ζούμε την κλιματική αλλαγή… τι να κάνουμε;». Από τον covid μέχρι τις φωτιές και τις πλημμύρες, καθώς και την άνοδο της τιμής καυσίμων και των τρόφιμων, όλα βαφτίζονται “πρωτόγνωρα”. Αρκούνται μόνο στις ειδοποιήσεις του 112 και σε επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη» του λαού. Η κλιματική αλλαγή αξιοποιείται ως ένας «βολικός» εχθρός για να αιτιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το σύστημα και οι κυβερνήσεις του αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, με τρόπο που θα αποφέρει επιπλέον κέρδη στο κεφάλαιο, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες αυτής στην ανθρώπινη ζωή και τη φύση. Η πολιτική της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, όχι μόνο δεν προστατεύει το περιβάλλον, ρυπαίνει και κατατρώει τη φύση χωρίς έλεος.

Το ίδιο σύστημα χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις. Τα απαραίτητα έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα για το αστικό κράτος, διότι δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Για το λόγο αυτό δε χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, που συστήνει στις κυβερνήσεις ότι είναι προτιμότερο να δίνουν αποζημιώσεις – ψίχουλα μετά τις καταστροφές, παρά να προβλέπουν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Τα όποια έργα εξαγγέλλονται, συνήθως μετά από μεγάλες καταστροφές, πυρκαγιές ή πλημμύρες, στην πορεία υλοποιούνται με περικοπές στα κονδύλια, αποτελούν «μπαλώματα» και συνιστούν αποσπασματικές παρεμβάσεις, ενώ πολλές φορές μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη, αφού δεν είναι ολοκληρωμένα, με βάση τις λεκάνες απορροής.

Παρόμοια η εικόνα και από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κορινθία, Ρόδο, Μαγνησία, Εύβοια & Έβρο, με τον δραματικό απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 28, εκκενώσεις χιλιάδων ανθρώπων κακήν κακώς και πάνω από 1,7 εκατ. καμένα στρέμματα δάσους. Στον Έβρο δε, καταγράφηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ με σχεδόν ένα εκατομμύριο καμένα στρέμματα και ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους Δαδιάς, ενώ δεν ξεχνιούνται οι πρωτοφανείς εικόνες με τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Γιατί όμως κάθε χρόνο πλημμυρίζουν και καίγονται πόλεις και χωριά, δάση σε όλη την Ελλάδα; Γιατί ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιες μεγάλες καταστροφές, ενώ η επιστήμη, η τεχνική και η τεχνολογία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές & τις πλημμύρες; Τι «εμποδίζει» την αξιοποίησή τους για την έγκαιρη προετοιμασία, για κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, για την προστασία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο από την «κλιματική κρίση» και την ένταση των φυσικών φαινομένων, αλλά ακόμη και όταν τα φαινόμενα έχουν πιο ήπια ένταση; Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ενώ είχε -από το 2018- καταγραφεί και δημοσιευτεί από τους επιστήμονες ο κίνδυνος τέτοιας πλημμύρας; Πού οφείλεται η πλήρης απαξίωση της πολιτικής προστασίας, των απαραίτητων υποδομών και συνολικά της ανθρώπινης ζωής; Είναι πρόσφατα εξάλλου τα εγκλήματα τόσο στα Τέμπη όσο και στα ανοιχτά της Πύλου.

Φταίει η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στη βάση των λεκανών απορροής που «έπνιξαν» τις πόλεις και τα χωριά στην Θεσσαλία. Η κυβέρνηση της ΝΔ που εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ σε συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η περιφερειακή αρχή της Θεσσαλίας, οι δημοτικοί «άρχοντες» καθώς και οι κατασκευαστικοί όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ, που ανέλαβαν τα αντιπλημμυρικά έργα – βιτρίνα, στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας με προνομιακό αντίτιμο, είναι ένοχοι!

Γιατί στρατηγικός στόχος τόσο της κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και όλων των κυβερνήσεων, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι οι άνθρωποι. Η οικονομική «ανάπτυξη» και όχι η κοινωνία και η φύση. Αντιμετωπίζουν το περιβάλλον, τα δάση, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα, για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού στο όνομα της προστασίας της βιοποικιλότητας, της βιώσιμης οικονομίας. Υλοποιούν την ίδια καταστροφική δασική πολιτική, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΣΕΒ, των τραπεζών, εξασφαλίζοντας ένα  νομικό πλαίσιο για τις «fast track» άδειες, τις κατά παραγγελιά περιβαλλοντικές μελέτες, για αποχαρακτηρισμούς προστατευόμενων περιοχών. Πλαίσιο που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, διευρύνει τους τομείς των επενδύσεων μέσα στα δάση μετατρέποντάς τα, σε δάση ανεμογεννητριών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ό,τι την ώρα που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα, όταν πρέπει να γίνουν οι μέγιστες δυνατές αναδασώσεις, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ονειρεύονται συνεδριακά κέντρα 15.000 τ.μ. στο Τατόι!

Γιατί κατασκευάζονται έργα που φέρνουν επενδυτές και όχι αυτά που είναι απαραίτητα για την κοινωνική πλειοψηφία και το περιβάλλον. Γι’ αυτό οι δρόμοι, οι γέφυρες και οι αναγκαίες υποδομές παραμένουν παλιές και ασυντήρητες, τα ρέματα είναι μπαζωμένα, τα ποτάμια έχουν γίνει δρόμοι ή πάρκινγκ, οι κοίτες τους έχουν τσιμεντωθεί και οι εκβολές τους έχουν περιοριστεί.

Δεν είναι ανικανότητα λοιπόν, δεν είναι αμέλεια, δεν είναι η «κακιά η τύχη». Είναι ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται με μεθόδευση και σχέδιο σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού! Εξάλλου η πλημμύρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, οι πυρκαγιές και όλες αυτές οι καταστροφές, καταδεικνύουν ότι δεν είμαστε όλοι-ες ίσοι-ες. Τα πρώτα θύματα είναι οι φτωχοί αγρότες, οι εργάτες, οι πρόσφυγες.

Όλος αυτός ο φαύλος κύκλος «φωτιές-ξηρασία-πλημμύρες-χιόνια» που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης που γίνεται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι το κυνήγι του κέρδους, είναι οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του που απαξιούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος μπροστά σε κάθε έντασης καιρικό φαινόμενο που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Χρειάζεται να μπουν άμεσα μπροστά οι διεκδικήσεις για την αποζημίωση και την προστασία της υγείας, της εργασίας, της ζωής των πληγέντων και των εργαζομένων της χώρας συνολικά. Διεκδικήσεις που θα δεθούν με τον συνολικό αγώνα της ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών και όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται αυτό το καταστροφικό σύστημα.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

Οι κάτοικοι, τα σωματεία των εργαζομένων και οι λαϊκές συλλογικότητες , όχι το «επιτελικό κράτος», δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη, βοηθούν ο ένας τον άλλο, για να ξεπεράσουν και αυτήν την καταστροφή.

Η κυβέρνηση εξάλλου είναι επικεντρωμένη στην περιβόητη επενδυτική βαθμίδα και οι όποιες «παροχές» θα υπακούν στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο λαός θα ματώσει για το πλεόνασμα 0,7% έως 1% για φέτος ενώ το 2024 θέλουν 2% ή περίπου 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με νομοσχέδια όπως αυτό του υπουργείου Εργασίας που καθιερώνει τις 13 ώρες δουλειάς την ημέρα και ως 78 ώρες την εβδομάδα, η κυβέρνηση προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους τη δυνατότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης για υλοποίηση νέου γύρου επενδύσεων, ειδικά τώρα, σε περίοδο μετά από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, που για το κεφάλαιο είναι ευκαιρία.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας στους πληγέντες. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Απαιτούμε:

  • Μέριμνα για υποστήριξη όλων των εγκλωβισμένων και άμεσο απεγκλωβισμό όλων των κατοίκων. Κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.
  • Ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Επίταξη μηχανημάτων και υπηρεσιών όλων των κατασκευαστικών ομίλων προκειμένου να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της οδικής επικοινωνίας και της σύνδεσης των δικτύων (νερό, ρεύμα, επικοινωνία).
  • Φροντίδα για τη διαμονή, σίτιση, περίθαλψη των πληγέντων. Να επιταχθούν δημόσιες και ιδιωτικές (ξενοδοχεία, κτίρια) δομές για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη του κόσμου για όσο χρειασθεί.
  • Να υπάρξει οργανωμένη μέριμνα για ανάπηρους-ες, κατάκοιτους-ες, ανθρώπους με προβλήματα υγείας και τη μεταφορά τους σε δομές υγείας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας για το σκοπό αυτό.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλόλητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη.
  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του λαού στην περιοχή χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη, χωρίς ΣΔΙΤ, και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Έργα υποδομών για την προστασία ανθρώπινων ζωών.

Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου και συνολικά τους εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Συγκεντρώνουμε :

  1. Αντικουνουπικά καπνού, σε σπρέι ή αλοιφές σώματος.
  2. Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας έτοιμα προς κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες, φρυγανιές/παξιμάδια, μπισκότα, κρουασάν κ.λπ.) καθώς και τρόφιμα για μαγείρεμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου (λάδι, ζάχαρη, κονσέρβες, όσπρια, γάλα εβαπορέ, αλεύρι, ζυμαρικά, δημητριακά κ.λπ.)
  3. Φάρμακα : Παυσίπoνα, Αντισταμινικά, Κορτιζονούχες αλοιφές, Αντιφλεγμονώδη, Ορούς 1lt για καθαρισμό τραυμάτων, Betadine, Γάζες, Αυτοκόλλητα επιθέματα, Επιδέσμους, Ορούς 5ml για καθαρισμούς ματιών.
  4. Είδη ατομικής υγιεινής όπως πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαπούνια και σαμπουάν.
  5. Απορρυπαντικά κάθε είδους με έμφαση στη χλωρίνη.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει και η δυνατότητα προσφοράς χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για τη στήριξη των πλημμυροπαθών.

Παράδοση στην έδρα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48β , 4ος όροφος, γραφείο 420, κατά τις κάτωθι ημέρες και ώρες :

  • Πέμπτη 28/9 από 18:00 έως 20:30
  • Παρασκευή 29/9 από 18:00 έως 20:30
  • Σάββατο 30/9 από 10:00 έως 13:30
  • Δευτέρα 2/10 από 18:00 έως 20:30