Συμμετέχουμε στην απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων, στις 24 Ιούλη 2023 και στη συγκέντρωση στις 9:30 π.μ. μπροστά  στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου!

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα με 1 νεκρό, 1 πολύ σοβαρά και άλλους 9 τραυματίες, έλαβε χώρα μετά από την κατάρρευση γέφυρας στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας. Οι εργασίες πραγματοποιούνταν παράνομα, Κυριακή, σε συνθήκες καύσωνα, παραβιάζοντας ακόμη και την υπάρχουσα νομοθεσία.

Το «ατύχημα» αυτό έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο μας και συνολικά, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που αφήνουν ασύδοτους τους εργοδότες, τους μεγαλοεργολάβους, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους στους τόπους δουλειάς για τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση εργασίας είναι ελάχιστοι ή τυπικοί, ακόμη και όταν γίνονται δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά γίνεται προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη σε μηχανικούς και άλλους εργαζόμενους (π.χ. χειριστές μηχανημάτων).

Από την αρχή του χρόνου τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού σχεδόν ανά τρείς μέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του και δεκάδες τραυματίζονται, αποκτούν αναπηρίες. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν αλλά δεν καταγράφονται.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι τεράστιες γιατί κατέστησαν τους χώρους δουλειάς κρεματόρια, απελευθερώνοντας τους εργοδότες απ’ το περιττό «κόστος» των μέτρων υγείας και ασφάλειας, επιτρέποντας τους να επεκτείνουν τα ωράρια και να εντατικοποιούν την εργασία μέχρι τελικής πτώσης.

Τα ερωτήματα για αυτό το εργοδοτικό έγκλημα είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση και την εταιρεία – παραχωρησιούχου του έργου:

  • Τι μέτρα πάρθηκαν για την ασφάλεια των εργασιών και συνολικά ενός έργου που είχε προ καιρού, όπως έγινε γνωστό, διαπιστωθεί η επικινδυνότητά του, λόγω των προβλημάτων στατικότητας της γέφυρας που τελικά κατέρρευσε;
  • Τι έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση εργασίας για την τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών;
  • Γιατί είχε καθυστερήσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση των έργων; Υπήρχε εντατικοποίηση για να τηρηθούν οι νέες προθεσμίες; Τι προέβλεπε η συγκεκριμένη τεχνική, στατική και κυκλοφοριακή μελέτη του έργου;
  • Πώς είχε εξασφαλιστεί η ασφάλεια όσων διέρχονται κάτω από τη γέφυρα;
  • Γιατί δεν σταμάτησαν οι εργασίες που γίνονταν παράνομα Κυριακή, καταπατώντας ταυτόχρονα  την υπουργική απόφαση για τον καύσωνα που προβλέπει υποχρεωτική διακοπή εργασιών;
  • Τι μέτρα έλαβαν οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το έργο ώστε ακόμα και στο χειρότερο, όπως επιβεβαιώθηκε, σενάριο κατάρρευσης της, να μην υπάρχει κανένας κάτω από την γέφυρα που θα κινδύνευε η ζωή του;
  • Τι επιπλέον μέτρα έλαβαν ώστε να μην υπάρχει κανένας αναρμόδιος, χωρίς άδεια, εντός του εργοταξίου;

Εκφράζουμε  την οργή μας  για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία της ζωή μας.

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς και τεχνικούς από κοινού με τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις κατασκευές με τον αγώνα μας να αντιμετωπίσουμε την άγρια κατάσταση που τσακίζει τις ζωές μας.

Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων για τις 24 Ιούλη 2023 και την συγκέντρωση στις 9:30 π.μ. μπροστά  στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

Διεκδικούμε :

  • Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ).
  • Να διακόπτεται κάθε εργασία σε οικοδομές, εργοτάξια, στις κατασκευές,  στους 38 βαθμούς Κελσίου.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλους τους νομούς της χώρας.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας της εργασίας.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Άμεση απόδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο και στους τεχνικούς.