Το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα αφορά όλο το λαό της Αττικής, όχι μόνο τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

Άλλο ένα καλοκαίρι γινόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Βλέπουμε ξανά χιλιάδες στρέμματα δάσους να καίγονται από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο. Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντας την σε κρανίου τόπου.

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες είναι υπεύθυνη για τη υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Η πολιτική των εκκενώσεων μέσω μηνυμάτων του 112 απλά για να μη χαθούν ζωές και η φωτιά να καίει, είναι πολιτική επιλογή που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους.

Αυτή η πολιτική :

  • Έχει αφήσει με ελάχιστους, (σε κάποιες περιπτώσεις και με κανέναν) δασεργάτες τις δασικές υπηρεσίες της Αττικής με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών πρόληψης, όπως ο καθαρισμός, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.
  • Έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και παράλληλα συνεχίζει να εφαρμόζει ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως του εποχικού πυροσβέστη. Αφήνει την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα ελλιπούς συντήρησης.
  • Αντιμετωπίζει το δάσος και τη γη ως εμπορεύματα, την ολοκληρωμένη προστασία ως «κόστος», και παραδίδει τους ορεινούς όγκους στους επιχειρηματικούς ομίλους ως «πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες.

Δεν ανεχόμαστε άλλο τη μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης της ΝΔ και των αστικών ΜΜΕ, ότι για την καταστροφή φταίει ο « κακός μας ο καιρός», «η κλιματική κρίση» και « η κλιματική αλλαγή». Είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο τη διαχείριση της λαϊκής αγανάκτησης μετά από κάθε καταστροφή. Επιπλέον αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο είναι ότι ο λαός δεν έχει απέναντί του γενικά κάποιους «ανεύθυνους» και «ανεπαρκείς», αλλά ένα κράτος επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει δάση περιουσίες και ζωές, απολύτως εχθρικό για τις ανάγκες του, αφού είναι φτιαγμένο για να υπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό μετατρέπει σε «ακραίο» ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απαντήσουμε μαζικά και οργανωμένα, διεκδικώντας :

  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γη, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν επενδύσεις πάνω στα καμένα.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πληγεισών περιοχών, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.