Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση συναδέλφου, μέλους του Σωματείου μας, από το ΕΚΕΤΑ Αθήνας. Η εργοδοσία επίσημα επικαλέστηκε δήθεν «αφηρημάδα» που επέδειξε ο συνάδελφός μας πριν από 2 χρόνια, χωρίς ποτέ ο συνάδελφος να δεχτεί οποιαδήποτε προειδοποίηση ότι εντοπίζεται κάποιο «πρόβλημα» στη δουλειά του για τα παραδοτέα των προγραμμάτων στα οποία ενεπλάκη.

Στην πραγματικότητα, ο συνάδελφος εκφράζει διαρκώς, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την αντίθεσή του στην αυταρχική συμπεριφορά και τις εκβιαστικές μεθόδους του υπευθύνου της ομάδας του, ο οποίος μεταξύ άλλων υποχρεώνει τους εργαζόμενους στην ομάδα του να υποβάλλουν εβδομαδιαία report με τη δουλειά τους, τα οποία μάλιστα «βαθμολογεί»! Παρόλο που κι άλλοι συνάδελφοι ερευνητές έχουν εκφράσει παράπονα για αυτές τις μεθόδους και συμπεριφορές, η εργοδοσία έκρινε ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν για παραδειγματισμό δεν ανανεώσει τη σύμβαση του συναδέλφου. Άλλωστε η απόλυση αυτή, με απόσταση δύο μόλις μηνών, ακολουθεί την προηγούμενη απόλυση (πάλι με «μη ανανέωση» της σύμβασης) συναδέλφισσας.

Η ευέλικτη εργασία με το καθεστώς των ολιγόμηνων (ετήσιων, εξάμηνων, τρίμηνων, ακόμα και δίμηνων) συμβάσεων με μπλοκάκι, είτε ΙΔΟΧ και χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι ευρέως διαδεδομένη και στο ΕΚΕΤΑ, όπως και στην πλειοψηφία των ερευνητικών ιδρυμάτων, στον ιδιωτικό τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, ο εργαζόμενος είναι τελείως αναλώσιμος, καθώς η εργασία με το μπλοκάκι με το καθεστώς του «συνεργάτη», διαμορφώνει ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας, όπου ο εργαζόμενος καλείται να θυσιάσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (άδειες, δώρα, επιδόματα, δικαιώματα στην εγκυμοσύνη, προστασία από ομαδικές απολύσεις κ.ά.). Η εργοδοτική τρομοκρατία, η μη ανανέωση των συμβάσεων και οι απολύσεις αποτελούν συνήθη φαινόμενα ενάντια σε όποιον συνάδελφο αντιστέκεται και διεκδικεί.

Απαιτούμε την ακύρωση της απόλυσης και την ανανέωση της σύμβασης του συναδέλφου!

Να σταματήσουν άμεσα οι εκβιαστικές μέθοδοι της εργοδοσίας του ΕΚΕΤΑ

  • Μόνιμη και σταθερή απασχόληση, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα).
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια. Επαναφορά επιδομάτων και ωριμάνσεων που θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
  • ΟΧΙ στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο /Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.