Ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας και του κινήματος υπεράσπισης των οροθετικών, δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 και οι δολοφόνοι του παραμένουν αμετανόητοι.

Η πρόταση του εισαγγελέα τη Τετάρτη 13/04 αθωώνει τους 4 αστυνομικούς που εμπλέκονται στην δολοφονία του Ζακ και ενοχοποιεί τους 2 καταστηματάρχες για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Η νομική ομάδα και η οικογένεια του Ζακ ζητούν εδώ και μήνες την αλλαγή του κατηγορητηρίου από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία, ώστε να γίνει σαφές ότι το να σκοτώνεις έναν άνθρωπο στο ξύλο, δεν είναι ατύχημα. Είναι δολοφονία. Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί, αναιρεί στην πράξη αυτό που έχουμε δει με τα μάτια μας στο βίντεο και όσα κατέθεσε ο ιατροδικαστής ότι όλα τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ συνέβαλαν στο θάνατο του.

Το αίτημα για αλλαγή κατηγορίας είναι αίτημα μιας κοινωνίας για λογοδοσία της κρατικής εξουσίας και δικαιοσύνη. Είναι ανάγκη να καταδικαστούν για αυτό που πραγματικά έκαναν για να δικαιωθεί ο Ζακ, και για να μην περάσει το μήνυμα της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης που προτείνει ο εισαγγελέας.

Σε αυτή την υπόθεση δεν ξεχνάμε και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την απαράδεκτη κωλυσιεργία της δίκης αλλά και την προσπάθεια ποινικής αποδυνάμωσης του αποτρόπαιου εγκλήματος μέσα από τοποθετήσεις πολιτικών τους στελεχών. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της τότε υπουργού προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί «καλής προαίρεσης των αστυνομικών». Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η πρόθεση του νυν υπουργού υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, να αναλάβει αρχικά την υπεράσπιση των κατηγορούμενων αστυνομικών, αλλά και η έντονη αντίδρασή του στον χαρακτηρισμό της δίκης ως «ιστορική». Για αυτό δε μας προκαλεί εντύπωση η πρόταση του εισαγγελέα για την αθώωση των αστυνομικών και τη μη αλλαγή κατηγορίας. Είναι δική μας υπόθεση να στείλουμε το μήνυμα ότι οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου δεν θα μείνουν ατιμώρητοι .

 Ο ZakZackie δε θα ξεχαστεί, είναι ένας/μία από εμάς.

Ζητάμε αλλαγή κατηγορίας τώρα από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία για όλους τους κατηγορούμενους, όπως και την καταδίκη τους