Την Τρίτη 3.5.2022 ξεκινά η δίκη των 23 συλληφθέντων διαδηλωτών στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10.2.2021. Την ημέρα εκείνη, πλήθος Φοιτητικών Συλλόγων, εκπαιδευτικών σωματείων και φορέων καλούσαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Στην μεγάλη διαδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές/-τριες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, υπερασπιζόμενοι/-ες το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Παράλληλα, εν μέσω περιορισμών στην κυκλοφορία και κυβερνητικών απαγορεύσεων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον ιό, οι διαδηλωτές/-τριες εξέφρασαν το αίτημα για ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας, προσλήψεις υγειονομικών και εν γένει στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας.

Στο συλλαλητήριο, το οποίο ήταν ασφυκτικά επιτηρούμενο από τις αστυνομικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκειά του, χωρίς να έχει γίνει κανένα «επεισόδιο», άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ εξαπέλυσαν απρόκλητα επίθεση στους διαδηλωτές/-τριες, κάνοντας ρίψη χημικών και κροτίδων κρότου-λάμψης, με στόχο να τρομοκρατήσουν και να κάνουν συλλήψεις στο σωρό. Το αποτέλεσμα αυτής της αναίτιας επίθεσης ήταν πλήθος τραυματισμένων διαδηλωτών αλλά και 23 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και των Σ.Π., μέλους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και του Ν.Ζ, τότε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Επικοινωνίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΚΠΑ, και ο οι οποίοι μάλιστα συνελήφθησαν αρκετή ώρα μετά το πέρας της πορείας στον δρόμο για το σπίτι τους. Στους συλληφθέντες είναι και οι Φ.Σ και Δ.Γ., μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Τους συλληφθέντες βαρύνουν οι κατηγορίες της βίας κατά υπαλλήλων, της απείθειας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της διατάραξης κοινής ειρήνης, δηλαδή το συνηθισμένο «πακέτο» πλημμελημάτων τα οποία βαρύνουν αγωνιστές/-τριες και κατασκευάζει η Ασφάλεια, φαινόμενο το οποίο εντάθηκε μέσα στην πανδημία και τις απαγορεύσεις (βλ. υπόθεση Σεπολίων).

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και σαθρότητας (και) αυτού του κατηγορητηρίου αποτελεί τόσο το πλήθος των συλληφθέντων (23), όσο και η σύνθεση αυτών, αφού συνελήφθη τόσο ανήλικος μαθητής, όσο και 60χρονος περαστικός ο οποίος παρενέβη διαμαρτυρόμενος μπροστά σε αναίτια και βίαιη σύλληψη και οδηγείται σε δίκη για… «απείθεια».

Οι κατασκευασμένες κατηγορίες αποτελούν προσπάθεια συγκάλυψης της τρομοκρατικής επίθεσης και της βίας που ασκήθηκε εκείνη τη μέρα από τις δυνάμεις καταστολής. Οι διώξεις μελών Φοιτητικών Συλλόγων και διαδηλωτών που ασκούν το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι αποτελούν πλήγμα στα κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η επίθεση ειδικότερα στο εκπαιδευτικό κίνημα και τους φορείς του που αγωνίζεται για δημόσια και δωρεάν παιδεία υπερασπιζόμενο το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση κόντρα στους αποκλεισμούς και τον αυταρχισμό, είναι κυβερνητική επιλογή δημιουργίας έντασης και μετατροπής των πανεπιστημίων σε κέντρα κερδοφορίας, σε χώρους ελεγχόμενης κίνησης ανθρώπων και ιδεών. Οι φοιτητές/-τριες και οι εργαζόμενοι/-ες έχουν αποδείξει ότι δεν θα τους περάσει!

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες Ν.Ζ., Σ.Π., Φ.Σ και Δ.Γ.

Να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες!

Άμεση αθώωση όλων των συλληφθέντων!

Καμιά σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια!