Όχι άλλες θυσίες εργαζόμενων για τα κέρδη των επιχειρηματιών της ενέργειας

Δίνουμε μια πρώτη απάντηση με παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 19/4, 7:30 το πρωί έξω από τα κεντρικά της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα με δύο θύματα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, μόλις δύο βδομάδες απ’ τη δολοφονία τριών εργατών στο Γυμνό Εύβοιας. Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις βρίσκονταν σε καλάθι εκτελώντας εργασίες σε ύψος στον πύργο ψύξης, οπότε και βρέθηκαν στο κενό. Το έργο έχει αναλάβει ο όμιλος ΑΒΑΞ και το εκτελεί μέσω υπεργολάβων, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονταν μέσω του υπεργολάβου MUEHLHAN Cyprus Ltd.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων μας και την υπόσχεση ότι θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για να μην υπάρξουν άλλα θύματα της τάξης μας για τα κέρδη των αφεντικών. Ζητάμε την άμεση τιμωρία της εργοδοσίας για το έγκλημα.

Είναι κι αυτό ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα διαρκείας με ευθύνη της εργοδοσίας (όμιλος ΑΒΑΞ , του ομίλου της ΔΕΗ Α.Ε. και διαχρονικά των κυβερνήσεων, που διαλύουν όλο και περισσότερο το πρώην κρατικό σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Η παγίωση εδώ και χρόνια της ευέλικτης εργασίας και της εργολαβίας για να κερδίζουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι μέτοχοι της ΔΕΗ, τα λειψά ως ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και η αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών συνθέτουν το σκηνικό για αποτρόπαια εγκλήματα, που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν αν περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για 10ωρη απλήρωτη δουλειά, για χτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται οργανωμένα μέσα από τα σωματεία. Ειδικά για τους εναερίτες, τους εργαζόμενους σε μονάδες παραγωγής αλλα και σε πεδία εξόρυξης, το νομοσχέδιο μεταφράζεται σε συνέργεια σε νέα θανατηφόρα εγκλήματα.

Οι εργολάβοι της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλουν τους εργαζόμενους των συνεργείων σε εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, σε ευέλικτη εργασία και «δουλειά με το κομμάτι», σε έναν κλάδο με υψηλή επικινδυνότητα, την ίδια ώρα που δεν αναλαμβάνουν το κόστος τήρησης μέτρων Υγείας και Ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Η εξασφάλιση των κερδών τους ευθύνεται για το διαρκές έγκλημα των βαρέων τραυματισμών, των επαγγελματικών ασθενειών και των δυστυχημάτων. Είναι οι κατασκευαστικοί όμιλοι – σήμερα ο ΑΒΑΞ, χτες ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΤΕΡΝΑ – που κερδίζουν απ’ τους χαμηλούς μισθούς και την εξοικονόμηση χρημάτων από τη μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για τους εργαζόμενους των υπεργολάβων τους. Ήδη από την περίοδο του «θαύματος της Ολυμπιάδας – Αθήνα 2004» και των μεγάλων έργων υποδομής είναι γνωστές αυτές οι πρακτικές, όταν και καταγράφτηκαν εκατοντάδες ατυχήματα μεταξύ των εργατών που υλοποίησαν τα έργα και γιγάντωσαν – με τη δουλειά τους και όχι σπάνια με το αίμα τους – τους ομίλους, που πλέον δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, το περιβάλλον, τα ακίνητα κλπ.

Η αιτία για τους θανάτους δεν είναι η «κακιά η ώρα» ή η «αμέλεια» των εργαζόμενων αλλά το εγκληματικό σχέδιο της κερδοφορίας. Οι εργασίες στα δίκτυα και στις μονάδες παραγωγής απαιτούν επαρκή στελέχωση συνεργείων, καλά συντηρημένο και σύγχρονο εξοπλισμό, συνεχή εκπαίδευση των εργαζόμενων και αυστηρή τήρηση όλων των διαδικασιών και μέτρων ώστε να μη δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες, για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Η εργολαβοποίηση μεγάλου τμήματος των εργασιών κατασκευής και συντήρησης του δικτύου όπως έχουν κάνει και στη συντήρηση μονάδων παραγωγής αλλά και των πεδίων εξόρυξης, απαξιώνει συνεχώς τα συνεργεία σε όλα τα τμήματα των ΔΕΔΔΗΕ και Ομίλου ΔΕΗ. Παράλληλα το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια», απαξιώνεται όταν πρόκειται για τους λαϊκούς καταναλωτές και αναβαθμίζεται μόνο για τα μεγάλα ενεργειακά έργα. Ακόμα και αυτήν την αναγκαία αναβάθμιση του δικτύου οικιακής κατανάλωσης στα πλαίσια της αγοράς ενέργειας θα κληθεί να την πληρώσει ο λαϊκός καταναλωτής είτε μέσω λογαριασμών είτε μέσω των κρατικών ή ευρωενωσιακών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των έργων των ομίλων και των υπεεργολάβων τους.

Η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει δώσει το «πράσινο φως» για αυτά τα σχέδια των εργολάβων και των μεγάλων ομίλων και φέρει ακέραια ευθύνη για το έγκλημα. Δεν έχει πράξει το παραμικρό για μέτρα υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια και στα γραφεία εν μέσω πανδημίας, προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του παλιού κρατικού συστήματος παραγωγής και διανομής ενεργειας, όπως έπραξε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες μνημονιακές και όχι μόνο κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ νομοθέτησε το νέο νόμο για τα δημόσια έργα που απαλλάσσει περαιτέρω τους μεγάλους εργολήπτες από την ανάγκη να τηρούν μέτρα ασφάλειας.

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο θέλουν να πραγματοποιηθούν τα νέα μεγάλα έργα της επόμενης περιόδου και η διαφημιζόμενη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάκαμψη, μέσω του ταμείου που πρόκειται να χρηματοδοτήσει με δις τους ομίλους της ενέργειας, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος με την λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια. Η «απολιγνιτοποίηση» προχωρά, ορυχεία, σταθμοί παραγωγής κλείνουν, οι εθελούσιες αποχωρήσεις – απολύσεις συνεχίζονται, ενώ μπαίνει στο σύστημα πανάκριβη για τον καταναλωτή ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες καύσης βιομάζας που καταστρέφουν το περιβάλλον καθώς χωροθετούνται ακόμα και σε περιοχές «NATURA» με το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, για τους επιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας».

Απαιτούμε:

  • Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με προσανατολισμό στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλους τους νομούς της χώρας.

  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.

  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.

  • Άμεση επίδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο και στους τεχνικούς.

  • Τακτική επιθεώρηση και συντήρηση του εξοπλισμού και απόσυρση του ακατάλληλου εξοπλισμού. Υποχρεωτική ενημέρωση του προσωπικού για τα μέτρα ασφαλείας και συνεχή εκπαίδευσή του στο νέο εξοπλισμό. Χορήγηση σε όλους τους εργαζόμενους των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας

Να μην τολμήσουν να φέρουν το νομοσχέδιο Βρούτση Χατζηδάκη που καταργεί το οχτάωρο!