Την Τετάρτη 05/10 προστέθηκε ένας ακόμη νεκρός συνάδελφος, πατέρας ενός παιδιού, στη μακρά ματωμένη λίστα της εργατικής τάξης η οποία μεγαλώνει όλο και περισσότερο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, και στον μεταλλευτικό κλάδο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως, ο κοινός παρονομαστής της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης και των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται το σύνολο των εργαζομένων στις στοές, δεν αλλάζει, παρ’ ότι τα μεταλλεία στο τρίγωνο Οίτη-Γκιώνα-Παρνασσός άλλαξαν ιδιοκτησία, μετά από ένα κύκλο εξαγορών, οπότε και πέρασαν στον πολυεθνικό όμιλο «IMERYS».

Αυτή τη φορά, στη στοά ‘’617’’ κάτω από την Βάργιανη, στην περιοχή των Μεταλλείων της IMERYS μετά το ‘’51ο χλμ’’ όπου έχουν θαφτεί στο παρελθόν και άλλοι εργαζόμενοι, αποκολλήθηκε κομμάτι, μέρος των υπερκειμένων και καταπλάκωσε τον συνάδελφο Μηχανικό Ορυκτών πόρων, Κωνσταντίνο Αργύρη, ενώ κινδύνευσαν άλλοι 2 εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στη γαλαρία.

Στη συγκεκριμένη στοά, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζόμενων, έχουν παρατηρηθεί και άλλα προβλήματα κατά καιρούς, χωρίς όμως να λαμβάνονται τα απαραίτητα, επιπρόσθετα, μέτρα αντιστήριξης και παρά το γεγονός ότι το δυστύχημα έγινε στην κεντρική προσπελαστική στοά βάσης, η οποία, θεωρητικά, είναι και η πιο ασφαλής καθώς αποτελεί τον κορμό σύνδεσης με τις υπόλοιπες στοές και τα μέτωπα εξόρυξης. Εκεί δηλαδή από όπου διέρχεται το σύνολο των εργαζομένων.

Για εμάς είναι σαφές πως η αιτία των εργατικών ατυχημάτων, στο μεταλλευτικό κλάδο και σε όλους τους κλάδους συνολικά, είναι η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η χωρίς όρια εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διατηρεί την απουσία ουσιαστικών ελέγχων του κράτους για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς – ελέγχων που πρέπει να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη – είναι αυτή που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία και προετοιμάζει τα νέα εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα.

Η απαξίωση του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας (αρμόδιο για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών), στο οποίο τέλος του 2019 υπηρετούσαν μόνο 3 μηχανικοί, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτή την άθλια πραγματικότητα, έρχονται να νομιμοποιήσουν και να ενισχύσουν και οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και η “διάλυση” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη.
  • Την αναστολή των εργασιών μέχρι την εξακρίβωση των αιτιών (με καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους).
  • Τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών με εφαρμογή των προβλέψεων του κανονισμού μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών και κάθε άλλης σχετικής νομοθεσίας και κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των εργαζομένων και των σωματείων.
  • Την ουσιαστική ενίσχυση του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων.
  • Την πλήρη στήριξη και αποκατάσταση της οικογένειας από τις οδυνηρές συνέπειες της απώλειας του αδικοχαμένου συναδέλφου.

Δεν θα ανεχτούμε να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Διεκδικούμε τους όρους ζωής και εργασίας οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές μας ανάγκες, συλλογικά και οργανωμένα μέσα στους χώρους δουλειάς, μαζί με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία σε όλους τους κλάδους!