Ψήφισμα συμπαράστασης της συνέλευσης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Στις 15 Οκτώβρη ιδρύθηκε το ανεξάρτητο συνδικάτο «ενωμένοι μεταλλωρύχοι του Bulqize» στη Βόρεια Αλβανία. Είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο ορυχείο χρωμίου στην Αλβανία με πάνω από 600 εργάτες που εργάζονται με άθλιες συνθήκες εργασίας.

Όπως γράφει και η ανακοίνωση του συνδικάτου ‘εμείς οι μεταλλωρύχοι του Bulqize έχουμε τη δυνατότητα να αντιπαλέψουμε την απειλή του θανάτου που μας επιβάλλεται καθημερινά, τους χαμηλούς μισθούς το φόβο και την υποτίμηση της αξιοπρέπειας μας. Η συσπείρωση στο συνδικάτο είναι η δύναμή μας’.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη ίδρυση του ανεξάρτητου συνδικάτου, η ιδιοκτήτρια εταιρία ALBCHROME απάντησε με την εκδικητική απόλυση του Elton Debreshi, πρωτεργάτη στην ίδρυση του συνδικάτου και πρόεδρο του σωματείου, με την πρόφαση πως έλειπε αδικαιολόγητα από τη δουλειά του, ενώ ο ίδιος είχε προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό.

Η απόλυση αυτή αντίκειται στον εργατικό κώδικα της Αλβανίας και μοναδικό σκοπό έχει να φοβίσει τους εργάτες ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να μη διεκδικούν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στο Συνδικάτο Μεταλλωρύχων του ορυχείου Μπουλκίζα και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του Έλτον Ντεμπρέσι.

Οι επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα, οι εκδικητικές απολύσεις, δε θα φιμώσουν το εργατικό κίνημα που διεκδικεί αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα, στην Αλβανία και σε όλο τον κόσμο.

Οι μεταλλωρύχοι και οι εργαζόμενοι των Βαλκανίων θα νικήσουν.