Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με επιμονή να πετάξει από πάνω της και από τη μεγαλοεργοδοσία κάθε ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας, με την πασίγνωστη πλέον ρητορική περί «ατομικής ευθύνης».

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 η κυβέρνηση με την στήριξη και ψήφο του ΚΙΝΑΛ ψήφισε στη βουλή, τροπολογία σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες. Η ανάγκη να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για όσους δουλεύουν με ευπαθείς, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Ταυτόχρονα θεσμοθέτησε τη δυνατότητα των εργοδοτών να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εμβολιασμών. Έτσι, επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο σε όλους τους εργοδότες να βάζουν σε αναστολή, να απολύουν και γενικώς να εκβιάζουν τους εργαζόμενους όχι για να προστατέψουν την υγεία τους αλλά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της κερδοφορίας τους.

Το γεγονός ότι παλεύουμε για καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως και οι ενώσεις των μαχόμενων υγειονομικών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία αλλά και στην κυβερνητική πολιτική, δεν αναιρεί το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε τους φόβους και τη διστακτικότητά των συναδέλφων, που ενισχύονται από την πλήρη απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικών τακτικών ιατρικών ελέγχων, ιατρικού ιστορικού αλλά και συστηματικης ιατρικής παρακαλούθησης της υγείας μετά τον εμβολιασμό. Ζητήματα δημόσιας υγείας που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για το σύνολο του κόσμου της εργασίας το 2021 αλλά το αστικό κράτος, με κάθε «απόχρωσης» κυβέρνηση, υπηρετώντας τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου μετατρέπει σε εμπόρευμα με πρόσβαση για λίγους. Θα παλέψουμε για να μπει φραγμός στις απολύσεις και στην εργοδοτική ασυδοσία να αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά ιατρικά δεδομένα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα διάφορα κυβερνητικά στελέχη εκτόξευσαν απειλές εναντίον όσων δεν έχουν αναλάβει τη νέα ‘ατομική ευθύνη’, αυτή του εμβολιασμού, για αναστολές εργασίας και για απολύσεις, δήθεν γιατί η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλους χώρους δουλειάς, και σε εταιρείες του κλάδου όπου ασκείται πίεση από την εργοδοσία και διευθυντές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εργοδοσία ζητούσε πολύ πριν την πρόσφατη νομοθέτηση της σχετικής τροπολογίας να της παραδοθούν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση της πανδημίας θέλει να ενισχύσει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να ξεπλύνει τις εγκληματικές της ευθύνες της. Τις ευθύνες της για το τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, για την ανύπαρκτη ΠΦΥ, το συνωστισμό στα ΜΜΜ, το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, το γεγονός ότι άνοιξε τον τουρισμό με πρωτόκολλα λάστιχο στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε στο προκλητικό μέτρο της κάρτας των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό των νέων, που έχει στοχοποιήσει 1,5 χρόνο τώρα και τους έχει καταδικάσει στη μιζέρια της «τηλεκπαίδευσης», της φτώχειας και της ανεργίας. Η κυβερνητική αντιμετώπιση, αντί για την καμπάνια μαζικού εμβολιασμού, και προσωποποιημένη πληροφόρηση, ακολουθεί πολιτική “καρότου και μαστίγιου”.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για την υπονόμευση της καθολικότητας του εμβολιασμού και τώρα επισείει «το βούρδουλα» της υποχρεωτικότητας.

Κόπτεται δήθεν η κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τη στιγμή που 7 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, με αποκλειστικά δική της ευθύνη:

· οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον ξεκίνησαν μόλις στις 20 Ιουλίου

· στους οίκους ευγηρίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί

· το 97% των φιλοξενούμενων στις δομές προσφύγων παραμένουν ανεμβολίαστοι

· τα νοσοκομεία είναι σε δραματική κατάσταση, ενώ ανύπαρκτη παραμένει η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας τροφοδότησε την ανορθολογική στάση των «αρνητών» της πανδημίας και των εμβολιασμών και δεν βοηθάει στο να πειστούν οι διστακτικοί, με τις συνεχείς αντιφατικές οδηγίες, τα απανωτά ψέματα, όπως ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη δουλειά και τη σχολική τάξη δεν κολλάει, αλλά στη διαδήλωση ή το πανεπιστήμιο κολλάει.

Η περί «υποχρεωτικότητας» συζήτηση, μαζί και αυτή περί «προνομίων», αποτελεί στην ουσία προσπάθεια αποφυγής των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ξεχαστούν τόσο τα αλλεπάλληλα ψέματά της και η επιβολή σειράς αντιλαϊκών μέτρων όσο και τα ευρύτερα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος παγκοσμίως στη διαχείριση μίας τέτοιας πανδημίας. Ενδεικτικά, εννιά στους δέκα ανθρώπους του πλανήτη παραμένουν ευάλωτοι υγειονομικά σε πλήθος ασθενειών και στον Covid-19 καθώς η πολύ μεγάλη πλειοψηφία αυτών δεν έχει καν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ούτε καν στο εμβόλιο, απλούστατα γιατί δε γεννήθηκαν σε μία χώρα του «αναπτυγμένου» κόσμου, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, όπως συνολικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ, επιδεικτικά αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και του συνόλου των εργαζόμενων από την αρχή της πανδημίας όπως η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, το χτίσιμο συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, η υγειονομική επιτήρηση του πληθυσμού, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Αντίθετα επιθυμεί σφοδρά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και τη μείωση του κόστους, μέσω της απίθανης πρότασης για κλείσιμο νοσοκομείων που περισσεύουν (!).

Οι εργαζόμενοι/ες και οι νέοι/ες δεν χρειάζονται ούτε απειλές, ούτε εκφοβισμό, ούτε αντιδημοκρατικές διακρίσεις, ούτε τα «φακελάκια» των 150 ευρώ.

Διεκδικούμε:

· Να καταργηθεί η απαράδεκτη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει στο σύνολο των εργαζόμενων

· Καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, όχι αυταρχικά μέτρα και διαχωρισμοί των εργαζόμενων.

· Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται.

· Αναβάθμιση και στελέχωση της ΠΦΥ και κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων και έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες. Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. Επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού, τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων.

· Καμία απόλυση, κανένας εκφοβισμός από την εργοδοσία. Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να είναι άκυρες οι απολύσεις που γίνονται με πρόσχημα το μη εμβολιασμό την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία δεν ενημερώνουν ουσιαστικά τους εργαζομένους, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.

· Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομείων, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους, όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο μονάδων υγείας, απαξίωση και ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ.

· Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων και υλικών, των μέσων ατομικής προστασίας.

· Επιδημιολογική επιτήρηση. Να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια και με συνεχή διαγνωστικά τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία.