Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την άδικη και καταχρηστική μεταχείριση εναντίον 11 συναδέλφων μας μισθωτών Μηχανικών που εργάζονται την τελευταία τριετία για το έργο «Κτήμα 16» του Κτηματολογίου και οδηγούνται στην ανεργία.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση με μια τροπολογία που περιλήφθηκε τον περασμένο Ιούνη στο αντεργατικό τερατούργημα του Νόμου 4808/2021 ως άρθρο 159 για την «Παράταση συμβάσεων μίσθωσης έργου» στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» παρέτεινε για ένα έτος από τη λήξη τους, τη διάρκεια μόνο εκείνων των συμβάσεων μίσθωσης έργου που λήγουν μέχρι τις 31.12.2021 και όχι εκείνων οι οποίες λήγουν λίγο αργότερα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.
Με αυτή τη ρύθμιση στερεί τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται 11 συμβασιούχοι Μηχανικοί από τους 34 συνολικά που έχουν προσληφθεί για το «Κτήμα 16» με κριτήρια ΑΣΕΠ, αλλά και τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο νέο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί προκειμένου «να καλυφθούν πρόσκαιρες και επείγουσες ανάγκες των έργων της κτηματογράφησης» καθώς έχουν ενεργή σύμβαση.
Ζητάμε από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του «Ελληνικου Κτηματολογίου» να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των 11 εργαζόμενων Μηχανικών που εξαιρούνται από την παράταση της σύμβασής τους. Ταυτόχρονα απαιτούμε μόνιμες προσλήψεις με σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους μηχανικούς και τις άλλες ειδικότητες στο έργο του Κτηματολογίου. Οι 34 συνολικά Μηχανικοί προσλήφθηκαν με διαδοχικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (παρ.13 άρθρου 37 του Ν.4512/2018 και Ν.4483/2017), συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις που παρατείνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο διαγωνισμός που βρίσκεται επι του παρόντος σε εξέλιξη για 77 θέσεις εργασίας στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αναδεικνύει ολοφάνερα την ύπαρξη πάγιων και διαρκών αναγκών που βαπτίζονται «πρόσκαιρες και επείγουσες» για να καλυφτούν με φτηνούς, ευέλικτους, με «ημερομηνία λήξης» εργαζόμενους.
Έτσι εκτελέστηκε το «μεγάλο έργο» του Κτηματολογίου με φτηνή εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι Μισθωτοί Τεχνικοί γνωρίζουμε καλά τα εργασιακά «κάτεργα» που διατηρούν μέχρι σήμερα το σύνολο των Μελετητικών Εταιρειών που ανέλαβαν και τρέχουν τα έργα Κτηματολογίου. Οι χαρακτηριστικά «υψηλές» εκπτώσεις στους προϋπολογισμούς των έργων που «εξοικονόμησαν δημόσιους πόρους» μεταφράστηκαν σε συμπίεση των μισθών και στέρηση εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των «αναδόχων». Οι Μελετητικές Έργων Κτηματολογίου εφάρμοσαν κάθε μορφής ελαστική εργασιακή σχέση και διαρκείς παραβιάσεις κάθε εργασιακού δικαιώματος. Οι Συμβάσεις εργασίας «ενός μήνα» κυριάρχησαν, όπως και η εξοντωτική εντατικοποίηση με τη «νόρμα» του ελάχιστου των 50 δηλώσεων ανά ημέρα. Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγείλλαμε και παρεμβήκαμε σε καταχρηστικές απολύσεις, παραβιάσεις ωραριών, καθυστερήσεις μισθών μέχρι και σε χαρακτηριστικές παραβιάσεις κάθε υγειονομικού μέτρου, εν μέσω πανδημίας, στις εταιρείες αυτές.
Καταγγέλλουμε το εργασιακό καθεστώς ευέλικτης προσωρινής εργασίας που έχουν εδώ και χρόνια διαμορφώσει με νομοθετικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνήσεις διαδοχικά των ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ –ΚΙΝΑΛ απογύμνωσαν το Δημόσιο από υπαλλήλους, σε εφαρμογή των μνημονιακών ρυθμίσεων και της στρατηγικής μείωσης των κρατικών δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες και ιδιωτικοποίησης κρατικών λειτουργιών και υπηρεσιών. Τόσο σε κρατικές υπηρεσίες όσο και σε φορείς του ευρύτερου Δημοσίου προχωρούν σε προσλήψεις εργαζόμενων ως συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης εργαζομένων ή με ελαστικές μορφές απασχόλησης όπως η «Μίσθωση Έργου» ή άλλες μορφές εργασίας ορισμένου χρόνου αφήνοντας ακάλυπτα χιλιάδες κενά στο Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας, περιπλάνησης και ανακύκλωσης χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι μισθωτοί τεχνικοί που βιώνουμε την ανασφάλεια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με το μπλοκάκι γνωρίζουμε τι θα πει ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την ανακύκλωση της ανεργίας, για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων καθώς και για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
• Άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των 11 εργαζόμενων Μηχανικών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο
• Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
• Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.
• Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, 5ήμερο -7ωρο -35ωρο, κανονικές προσλήψεις με κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.