Στις 8 Νοέμβρη Απεργούμε! Συγκέντρωση στην Αθήνα, 10:30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος

Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023 στις 12:00 μ.μ.

(η ολοκλήρωση της διαδικασίας δε θα ξεπεράσει τις 4:30 μ.μ.)

Αίθουσα Studio New Star Art Cinema, (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής)

Συζητάμε για τις εξελίξεις στον κλάδο, τον αγώνα για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενάντια στα αλλεπάλληλα κύματα ακριβείας και την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο του Ισραήλ και των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ -ΕΕ στην Παλαιστίνη.

Οργανώνουμε συλλογικά τις αντιστάσεις μας, προετοιμάζουμε την συμμετοχή μας στην κλαδική απεργία μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων.

  • Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς & εργασιακά δικαιώματα
  • Υπερασπιζόμαστε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία
  • Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους
  • Διεκδικούμε να απεμπλακεί η χώρα μας από τα πολεμικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Καθιστούν συνένοχο το λαό στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και τη χώρα στόχο πιθανών αντιποίνων, ενώ αξιοποιούνται ως δικαιολογία για να αυξάνονται οι Νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες που πληρώνουμε τελικά εμείς μέσω των φόρων.

Εργοδότες και κυβέρνηση μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες του 1/3 του μισθού μας μετά από μια δεκαετία κρίσης και τριών μνημονίων, τις νέες απώλειες με τον πληθωρισμό να ψαλιδίζει το μισθό μας κάθε μήνα, τις αβάστακτες δαπάνες για τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση, τη ληστρική φορολογία για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται σαν κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα παράγουμε όλο και περισσότερα, ενώ απολαμβάνουμε όλο και λιγότερα για να τροφοδοτούμε τα κέρδη των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι/ες μηχανικοί-τεχνικοί γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει 10ωρη ή 12ωρη εργασία. Ιδίως όσοι/-ες εργαζόμαστε με ΔΠΥ δεν πληρωθήκαμε ποτέ υπερωρίες όταν τρέχαμε να προλάβουμε προθεσμίες ή απολυθήκαμε γιατί δεν δεχτήκαμε να δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια.

Ο αγώνας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης – Κατασκευής συνεχίζεται παρά τα «κωλύματα» που επικαλούνται οι εργοδοτικές ενώσεις για να αποφεύγουν τη διαπραγμάτευση με το Σωματείο.

Απορρίπτουμε:

  • Την αδιέξοδη «ατομική διαπραγμάτευση» ενός μισθού που ξεκινάει απ’ τα 780 € και όρων εργασίας που καθορίζει η ευέλικτη εργασία του «συνεργάτη» με ΔΠΥ. Αυτή τη διαπραγμάτευση προτιμούν οι εργοδότες για να μας διασπούν, να μας αποδυναμώνουν να κρατούν χαμηλά το μισθό μας
  • Τις αυταπάτες της «ατομικής ανέλιξης» του «ανταγωνιστικού» υποταγμένου εργαζόμενου που ανέχεται την εντατικοποίηση, τα 10ωρα και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα με απλήρωτες υπερωρίες που οδηγούν στο να παίρνουμε τα ίδια για πολύ περισσότερες ώρες δουλειάς
  • Την πολιτική «αναδιανομής» της φτώχειας απ’ τους φτωχούς στους φτωχότερους, μέσω των άμεσων & έμμεσων φόρων, επιδομάτων που εξανεμίζονται τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κερδίζονται με τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι «συμφωνίες» μεταξύ των φορέων των εργαζομένων -δηλαδή των σωματείων- και των εργοδοτών, σε έναν κλάδο ή μία επιχείρηση, που καθορίζουν τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας: όχι μόνο τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων (όπως οι άδειες, τα διαλείμματα, τα ωράρια κλπ) με όρους τουλάχιστον καλύτερους από αυτούς των γενικών νόμων. Οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν δεσμευτική νομική ισχύ, εφόσον καταστούν υποχρεωτικές. Όπως οι περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις, έτσι και αυτή των τεχνικών στη μελέτη – κατασκευή σταμάτησε να ισχύει με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις «μνημονιακές υποχρεώσεις».

Διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από:

  • 1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,
  • 1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,

  • 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών

Απαιτούμε στο τέλος κάθε εξαμήνου αναπροσαρμογή των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν  τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό. Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Γνωρίζουμε πλέον καλά, πως το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές  χτίζεται με τη δική μας φθηνή και ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιρειών και των τραπεζών. Το αφήγημα του προηγούμενου διαστήματος περί ανάπτυξης που θα κερδίζουμε όλοι, αποδομείται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε στον κλάδο, ενώ παράλληλα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών μας αναγκών.

Δε ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε!

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς – τεχνικούς σε διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να μπορούμε με καλύτερους όρους να αντιπαλέψουμε τη διαρκή επίθεση των εργοδοτών, που θέλουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους την εργασία και τη ζωή μας. Η συλλογική σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση μας, απαντά στην επίθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οργανωνόμαστε στο σωματείο, καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.